Cadmus fordítás Cadmus

Az iraki kormány át akarja venni a kurdisztáni repülőterek ellenőrzését

2017. 09. 27.

A bagdadi kormány három napot adott az autonóm Kurdisztán vezetésének, hogy átadja a területén lévő repülőterek ellenőrzését annak érdekében, hogy elkerülhesse a nemzetközi légi blokádot.

Az iraki állami televízió Haider al-Abádi miniszterelnököt idézve tudósított erről kedden. Az intézkedés a Kurdisztánban előző nap tartott függetlenségi népszavazás megtorlása – írta tudósításában a Reuters hírügynökség.

A belföldi járatokat nem érinti az ultimátum, és a legrosszabb esetben a Kurdisztánba irányuló nemzetközi légi közlekedést átirányítják a fővárosba, Bagdadba vagy más iraki repülőterekre. Az iraki központi kormány múlt héten arra kért más országokat, hogy állítsák le a kurdisztáni – az erbíli és a szulejmaníjai – nemzetközi repülőterekre irányuló és onnan induló járataikat, de csak Irán járt el így.

Az iraki nemzeti légitársaságon kívül több külföldi, köztük iráni, török, jordániai és német vállalat is működtet járatokat a szóban forgó két repülőtérre.

Haider al-Abádi közölte, kivételt képeznek az intézkedés alól a humanitárius és „rendkívüli” járatok, amennyiben Bagdad jóváhagyta őket. A bagdadi kormány azt is kéri a szomszédos országoktól, hogy zárják le Kurdisztánnal közös határukat, ha az autonóm terület vezetése péntekig nem adja át a határátkelők ellenőrzését a központi iraki kormánynak.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

,
Back to Top ↑