Cadmus fordítás Cadmus

Az Iraki Labdarúgó Szövetség az orosz sportolók elleni bojkott eltörlését követeli

2023. 03. 20.

Az Iraki Labdarúgó Szövetség (IFA) az orosz csapatok nemzetközi versenyeken való részvételére szólított fel, és igazságtalannak nevezte az Oroszország elleni sportbojkottot. Irak és Oroszország a hét végén Szentpéterváron mérkőzik meg egymással.

“Irak át akarja törni az orosz csapattal szembeni gátat, mert Oroszország fontos helyet foglal el a világban” – mondta vasárnap az IFA szóvivője, Juszuf Faal az orosz RIA hírügynökségnek.

“A MÉRKŐZÉSNEK AZ OROSZ CSAPATTAL MAGÁBAN AZ ORSZÁGBAN NEM CSAK SPORTSZAKMAI ELEME VAN, EZ EGY ÜZENET ARRÓL, HOGY A FUTBALL EGYESÍT, ÉS NEM A BOJKOTT VAGY OROSZORSZÁG ELSZIGETELÉSÉNEK TEREPE”.”

Az orosz futballklubokat, köztük a válogatottat is, tavaly határozatlan időre kizárták az UEFA és a FIFA versenyeiből. Az eltiltások miatt Oroszországot kizárták a jövő évi UEFA Európa-bajnokság selejtezőjéből, és kizárták a tavalyi katari világbajnokságról is.

Oroszországot azonban a múlt héten meghívták a Közép-ázsiai Labdarúgó Szövetség által júniusban Kirgizisztánban és Üzbegisztánban megrendezésre kerülő regionális tornára. Az orosz csapat ezen a szerdán Teheránban Iránnal is megmérkőzik, mielőtt hazarepülne a vasárnapi, Irak elleni összecsapásra.

Az orosz válogatott a FIFA/UEFA felfüggesztése óta három barátságos mérkőzést játszott. Valeri Karpin együttese szeptemberben 2-1-es győzelmet aratott Kirgizisztán ellen, de novemberben Tádzsikisztán és Üzbegisztán ellen is 0-0-s döntetlent ért el.

“Ez egy felhívás a többi csapatnak, legyen az arab, ázsiai vagy akár európai, hogy mutassanak bátorságot, lépjenek el a politikától, és kezdjenek el mérkőzéseket játszani az orosz csapat ellen a saját országukban vagy Oroszországban” – mondta Faal a RIA-nak.

“AZ OROSZ CSAPAT VAGY KLUBJAI NEMZETKÖZI VERSENYEKEN VALÓ RÉSZVÉTELÉNEK TILALMA IGAZSÁGTALAN”.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság volt az első nemzetközi sportszervezet, amely eltiltotta az orosz és belorusz sportolókat, miután Moszkva tavaly februárban katonai műveletet indított Ukrajnában. A szervezet jelenleg “utat” keres ezeknek a feketelistára került sportolóknak, hogy részt vehessenek a jövő évi párizsi olimpián, Ukrajna és néhány nyugati támogatója dühödt tiltakozása ellenére.

Orosz Hírek

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑