Cadmus fordítás Cadmus

az iraki miniszterelnök Teheránban nyilványította ki országa semlegességét

2020. 07. 23.

Felborította az élet Musztafa al-Kádimi iraki miniszterelnök gondosan kidolgozott útitervét. A májusban hivatalba lépett kormányfő Szaúd-Arábiába szervezte első külföldi útját, ezt követően pedig – az olajmonarchia riválisának számító – Iránba látogatott volna.

Kádimi ezzel szerette volna kifejezni, hogy irányítása alatt Irak önálló külpolitikára, illetve a regionális konfliktusokból való kimaradásra törekszik. A sorrend is lényeges, hiszen Iránnak jelentősebb befolyása van a hozzá hasonlóan síita többségű Irak belügyeire, mint a zömében szunnita iszlám vallású Szaúd-Arábiának.

Szalmán szaúdi király egészségügyi problémái (a hivatalos közlések szerint epehólyag-gyulladása) miatt azonban a rijádi találkozó elmaradt, az iraki kormányfőnek így Teheránba vezetett első hivatalos útja.

Mindazonáltal az üzenet változatlan maradt, csak az iraki kormányfő ezt a vendéglátójának megfelelő körítéssel tálalta – kijelentette, hogy Irak nem lesz egy Irán elleni esetleges támadás kiindulópontja. Kádimi hangsúlyozta, hogy jó viszonyra törekszik a perzsa állammal, de megjegyezte: a kétoldalú kapcsolatoknak mentesnek kell lennie a belügyekbe való beavatkozástól.

Az iraki miniszterelnöknek legfőképpen az Irán által támogatott síita milíciák jelentenek problémát, amelyek nem ritkán törvényen felettinek tekintik magukat. Egyes csoportok például rendszeresen hajtanak végre rakétatámadásokat amerikai érdekeltségek ellen. Az iraki biztonsági erők az elmúlt időszakban kétszer is rajtaütöttek a milíciákon, de az elfogott harcosokat többségét – a fegyveres csoportok nyomására – végül hamar elengedték.

Kádimi minden bizonnyal abban reménykedik, hogy Teherán hajlandó lenne felhagyni a milíciák támogatásával, ennek érdekében megígérte, hogy országa kimarad a közel-keleti konfliktusokból. Az iraki miniszterelnök emellett a gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzését kínálta, amelyre nagy szüksége van a szigorú amerikai szankciókkal sújtott perzsa államnak. Kádiminak azért is fontos a milíciák megregulázása, mert ennek függvényében tud előrelépni az iraki elit által követelt amerikai kivonulást ügyében.

Népszava

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑