Az iraki parlament úgy döntött, hogy Sistani ajatollah 2014-es fatwája a nemzet érdekeit szolgálja

Az iraki parlament csütörtökön döntött arról, hogy a Sistani ajatollah által 2014-ben kiadott fatwa, mely létrehozta a Hash Al-Shaabi nevű milíciát a nemzet érdekeit szolgálja.

Az Iszlám Állam nevű terror szervezet támadása Irak ellen 2014-ben megkívánta a szükségállapot kihirdetését az országban. A terroristák Moszul elfoglalása után ugyanis sorra foglalták el az iraki városokat és Bagdad külvárosáig jutottak el. Éppen ezért Ali Al-Sistani ajatollah 2014 június 13-án egy fatwát adott ki, melynek értelmében felhívta a lakosságot a terroristák elleni harcra. Abban a helyzetben ugyanis úgy tűnt, hogy Irak hamar elesik és az Iszlám Állam kezére kerül.

A fatwa hatására egy tucatnyi fegyveres csoport megalakította a Hashd Al-Shaabi , vagyis a Népi Mozgósítás nevű csoportot. A csoportok nagy részét korábban Iránban képezték ki és a terroristák támadása után is kaptak katonai támogatást Irántól.

Az iraki hadsereg abban az időben gyenge volt és rá volt szorulva a milíciák támogatására, főleg az olyan terrorista fellegvárakban, mint Tikrit és Falujja.

Az iraki parlament ezért úgy határozott, hogy a fatwa annak idején a nemzet érdekeit szolgálta és nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Irak ismét felszabadult.

,,Június 13-áról ezért minden évben megemlékeznek, mégpedig a dzsihádra hívó fatwa és a Hashd Al-Shaabi megalakulásának alkalmából.,,

A parlament továbbá felkéri a Miniszterek Tanácsát, hogy ezt a napot vegye fel a nemzeti ünnepek közé, melyeket az Alkotmány 12.cikkelye tartalmat.

Sistani ajatollah nagy népszerűségnek örvend az iraki síiták között, azonban az ország ügyeibe nem szokott beavatkozni. 2014-ben azonban úgy döntött, hogy az ország érdekében fel kell szólítania az iraki lakosságot az ellenállásra és arra, hogy védjék meg országukat a terroristáktól. Irak megmaradása kétségtelenül az ő fatwáján múlt.

Orientalista.hu – Al-Isfahani

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑