Az iráni elnök szerint sikeres volt a Szocsi csúcstalálkozó

Az iráni elnök szerint sikeresebb volt a Törökországgal és Oroszországgal megtartott Szocsi csúcstalálkozó az Amerikai Egyesült Államok által Varsóban megrendezett értekezletnél.

Hassan Rouhani iráni elnök a Teheránban tartott kormányülést követően nyilatkozott, ahol értékelte az USA Iránnal szembeni szankcióit, a Szocsiban megrendezett csúcstalálkozót és a regionális fejleményeket.

Elmondta, hogy a Recep Tayyip Erdoğan török köztársasági elnökkel és Vlagyimir Putyin orosz államfővel lefolytatott Szocsi csúcstalálkozón az említett országok bírálták az USA szíriai tevékenységét, és hangsúlyozták, hogy a washingtoni adminisztráció a nemzetközi szerződéseket megszegve tartózkodik ott.

Ruhani megemlítette, hogy Szocsiban a felek azonos állásponton helyezkedtek el Izrael szíriai támadásai, a terrorizmus elleni szakadatlan küzdelem, az Eufrátesz keleti oldala és Idlib ügyében is, és kiállt amellett, hogy az USA szíriai tevékenysége eddig a terroristák érdekeit szolgálta.

Az iráni elnök a Szocsiban lezajlott csúcstalálkozót „a varsói színpadias találkozónál hatásosabbnak és megalapozottabbnak” értékelte, és úgy fogalmazott:

„Annak ellenére, hogy a találkozót egy európai országban tartották, a varsói értekezleten alacsony szintű volt a részvétel. Az USA-nak Varsóban az volt a célja, hogy kiterjessze az Iránnal szembeni ellenségességet és elfelejtesse a palesztin kérdést, de kudarcot vallott.”

Ruhani elmondta, hogy a varsói értekezlettel kapcsolatban először még azt jelentették be, hogy az Irán ellen lesz, azonban miután néhány ország bírálta azt, megváltoztatták a nevét a „Közel-Keleti Béke és Biztonság Jövőjének Támogatására”.

„Még egy olyan találkozót sem tudtak csinálni, amely alkalmat adhatna nekik a büszkélkedésre, és ez is egyike az USA kudarcainak a régióban.” – fejtette ki a véleményét.

„Az USA folytatja a terrorista lépéseit Irán ellen. De Irán soha nem fogja elfogadni az erőszakoskodást és önkényeskedést.” – mondta Ruhani, aki kijelentette, hogy készek a világ minden országgal együttműködni azzal a feltétellel, hogy ha azok nem ragadtatják magukat szélsőségekre.

Az iráni elnök kitért az Európai Unió országai és az Irán közötti kapcsolatokra is.

„Az EU-val jó és őszinte kapcsolatokat szeretnénk, azonban a felelőtlen lépéseket nem tudjuk elfogadni” – fogalmazott.

Ruhani elnök megjegyezte, hogy az országban működő finomítók kapacitása az utóbbi 5 évben a kétszeresére növekedett, ezzel 120 millió liter benzin és Euro 4-5 minőségű dízelolaj előállításra lettek képesek, és a folyékony üzemanyag tekintetében elérték azt a szintet, amely elégséges lesz saját maguknak.

„A folyékony üzemanyag-termelés növekedése megmutatja az erőnket a szankciókkal szemben. Irán sikeres lesz az USA embargóival szemben. Irán és az USA között a múltban még soha nem látott hatalmi harc zajlik.” – jelentette ki az iráni államfő.

TRT

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑