Cadmus fordítás Cadmus

Az iráni Forradalmi Gárda lefoglalt egy dél-koreai tankert

2021. 01. 05.

Az iráni Forradalmi Gárda lefoglalt egy dél-koreai tankert a Hormuzi-szorosban, mert szennyező anyagok szivárogtak belőle – közölte a Farsz iráni hírügynökség hétfőn.

A tájékoztatás szerint a 7200 tonna etanolt szállító HANKUK CHEMI nevű tanker szennyezte a Perzsa-öböl vízét, ezért a Forradalmi Gárda lefoglalta és Bandar-Abbász iráni kikötőbe kísérte a hajót.

A Tasznim állami hírügynökség szerint a hajó dél-koreai, indonéz, vietnami, illetve mianmari állampolgárságú legénységét őrizetbe vették. A közlésből nem derült ki, hogy hány matróz került az iráni hatóságok kezére, illetve, hogy hol tartják őket fogva.

A Forradalmi Gárda egyelőre nem nyilatkozott az ügyben. A Reuters hírügynökség emlékeztett arra, hogy az incidens a Teherán és Szöul közötti feszültség kiéleződése közepette történt, mivel dél-koreai bankok befagyasztottak iráni pénzeszközöket az amerikai szankciók hatására. Mindez ráadásul a dél-koreai külügyminiszter-helyettes napokban várható teheráni látogatása előtt történt.

Az iráni külügyminisztérium közlése szerint a találkozón mindenekelőtt a dél-koreai bankszámlákon befagyasztott hétmilliárd dollár zárlatának feloldásáról lesz szó.

Irán és a nyugati országok, különösen, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia között kialakult feszültség veszélyezteti a hajózás biztonságát a Perzsa(Arab)-öbölben és az öböl egyetlen vízi kijáratánál, a Hormuzi-szorosban, ahol a világ olajszállítmányainak ötöde halad át. Az Egyesült Királyság 2019-ben két hadihajót küldött a térségbe, mert iráni erők lefoglaltak egy brit tankert.

Az utóbbi időben több támadás is történt a fontos hajózási útvonalan. Washington Iránt vádolja a térségben kereskedelmi hajók ellen elkövetett támadásokkal, amit Teherán tagad.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑