Cadmus fordítás Cadmus

Az iráni külügyminiszter az atomalku védelmére kérte Japánt

2019. 05. 17.

Az atomalku védelmére kérte az iráni külügyminiszter az Egyesült Államok szövetségeseit, köztük Japánt csütörtökön Tokióban.

Mohamed Dzsavád Zaríf azt mondta, hogy Irán továbbra is elkötelezett a nukleáris megállapodás mellett, de a helyzet további súlyosbodása „elfogadhatatlan”.

A külügyminiszter arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy szólaljon fel az egyezmény érdekében. „Amennyiben a nemzetközi közösség számára előnyös ez a történelmi megállapodás, fel kell készülnie arra, hogy befektessen ebbe a megállapodásba, és megakadályozza az Egyesült Államokat a jogellenesség és a törvénytelenség terjesztésében” – tette hozzá Zarif.

Mohamed Dzsavád háromnapos látogatásra érkezett Japánba szerdán, hogy hivatali kollégájával, Kono Taróval folytasson megbeszéléseket. Habár Japán az Egyesült Államok egyik legfőbb szövetségese, az ország továbbra is barátságos viszonyt tart fenn Iránnal, miközben Washington fokozza a nyomást az iszlám köztársaságon.

Zaríf kifejezte reményét, hogy Japán és az Egyesült Államok többi szövetségese gyakorlati lépéseket tesz az „értékes nemzetközi megállapodás fenntartásáért”.

Kono arról beszélt, hogy az egyezmény fenntartása létfontosságú, nemcsak a japán-iráni kétoldalú kapcsolat miatt, hanem a közel-keleti béke és stabilitás, valamint a nukleáris fegyverek visszaszorítása érdekében.

Zaríf elmondta, hogy Irán továbbra is elkötelezett a megállapodás mellett, de a helyzet további súlyosbodása „elfogadhatatlan”.

A külügyminiszter arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy szólaljon fel Washington ellen, az egyezmény megóvása érdekében. Zaríf hozzátette: ha a nemzetközi közösség számára előnyös „a történelmi megállapodás”, fel kell készülnie arra, hogy megakadályozza az Egyesült Államokat a jogellenesség és a törvénytelenség terjesztésében.

Abe Sindzó japán kormányfő aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a közel-keleti helyzet rendkívül feszültté vált.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma szerdán Irak elhagyására utasította az amerikai külügyminisztérium ott dolgozó, nem nélkülözhetetlen alkalmazottait.

A figyelmeztetést a bagdadi nagykövetség weboldalán tették közzé, miután Washington a múlt héten közölte, hogy új és közvetlen fenyegetéseket észlelt Irán és a hozzá kötődő térségbeli erők részéről, amelyeknek célpontjában amerikai állampolgárok és érdekek vannak.

Irán a múlt héten jelentette be, hogy leállítja a 2015-ös többhatalmi atomalku keretében vállalt egyes kötelezettségeinek teljesítését. A 2015-ös iráni nukleáris megállapodással – amelyet Irán mellett az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország írt alá – a nemzetközi közösség azt akarta szavatolni, hogy az iszlám köztársaság atomprogramja kizárólag békés célokat szolgáljon. A megállapodás jelentősen enyhítette az Irán elleni nemzetközi szankciókat, cserébe a közel-keleti ország beleegyezett nukleáris tevékenysége korlátozásába. Donald Trump amerikai elnök 2018. május 8-án jelentette be az Egyesült Államok távozását a mérföldkőnek tekintett egyezményből, és újra életbe léptette az Iránnal szembeni büntetőintézkedéseket.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑