Cadmus fordítás Cadmus

Az iráni parlament szavazás útján elismerte Jeruzsálemet Palesztina örök fővárosának

2017. 12. 29.

Az iráni állami média szerint a parlament megszavazta, hogy elismeri Jeruzsálemet Palesztina fővárosának. A 290 tagú Iszlám Nemzetgyűlés 207–0-ra végződő szavazása megköveteli Teherántól, ismerje el Jeruzsálemet “Palesztina örök fővárosaként”.

A szavazás “válasz az Egyesült Államok közelmúltbeli döntésére, mely során elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, abban a reményben, hogy csapást mérhet a muszlimokra,” – idézte a török Anadolu hírügynökség a parlament elnökét, Ali Larijanit.

Trump december 6-i beszédében rávilágított, hogy szerinte a folyamatosan ismételt békefolyamati kudarcok után eljött az ideje az új megközelítéseknek, és Jeruzsálem elismerése Izrael fővárosaként csupán a valóság elismerése. Továbbá bejelentette, hogy az Egyesült Államok áthelyezi a nagykövetségét Tel Avivból Jeruzsálembe, bár nem szabott határidőt a költöztetésre. Ugyanakkor világossá tette, hogy ez a lépés nem jelenti azt, hogy szakítanának elkötelezettségükkel egy tartós békemegállapodás elérésére az izraeliek és a palesztinok között.

Nem teszünk álláspontot semmilyen végleges státuszbeli kérdésben, beleértve a végső határokat vagy a vitatott határok rendezését. Ezek a kérdések az érintett felekre vonatkoznak“ 

– mondta. Az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett abban, hogy elősegítsen egy “mindkét fél számára elfogadható” megállapodást.

Teherán szinte azonnal elítélte Trump nyilatkozatát. A bejelentés után a palesztinok és zsidók közti feszültség felerősödött, általánosak a tüntetések, zavargások, és sok a halott is – köztük sokan az izraeli fegyveres erők túlkapásainak az áldozatai.

A Hamász Gázai övezetet irányító vezetője, Jihje Szinvár a héten bejelentette, hogy egy magas rangú iráni katonai parancsnok felajánlotta az iszlám köztársaság összes katonai erőforrását, hogy segítsen a gázai székhelyű terrorszervezetnek a Jeruzsálemért folytatott harcban Izrael ellen.

A Hezbollah és a szíriai erők 11 km-re vannak az izraeli határtól

A Hezbollah és a szíriai erők támadást indítottak a szíriai lázadók erődje ellen, mintegy 11 kilométerre az izraeli határtól, annak ellenére, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök figyelmeztetett arra, hogy Izrael nem fogja eltűrni Irán megbízottjait a határán.

Az, hogy az Al-Kaida szíriai ernyőszervezetével Netanjahuéknak semmi baja nincs, de a szír kormányerőket nem tűrnék meg a szír(!)-izraeli határon, több, mint beszédes.

A lázadók csoportjai a pozícióikra mért súlyos bombázásokról és tüzérségi támadásokról számoltak be, és a szíriai hadsereg bejelentette, hogy körülkerítette Mughr al Meert a Hermon-hegy lábánál.

Orientalista.hu – 888.hu/Crusader

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑