Az Iránra kirótt amerikai szankciók feloldását sürgette a síita állam legfőbb vezetője

Az Iránra kirótt amerikai szankciók azonnali feloldását sürgette Irán legfőbb vallási és politikai vezetője pénteken. Egyúttal bejelentette, hogy megtiltotta a kormánynak a koronavírus elleni vakcinák importját az Egyesült Államokból és az Egyesült Királyságból.

Ali Hamenei ajatollah leszögezte: Iránnak nem sürgős az Egyesült Államok visszatérése a 2015-ben kötött többhatalmi atomalkuhoz, viszont ragaszkodik a Trump-adminisztráció által bevezetett büntetőintézkedések feloldásához.

Hamenei már korábban kételyeinek adott hangot a Nyugattal folytatandó újabb tárgyalások kapcsán: novemberben az iráni állami televízióban nyilatkozva az atumalku kapcsán azt mondta, hogy éveken át tárgyaltak, de ez nem vezetett sehová. Pénteki beszédében kijelentette: a megbékélés a Nyugattal nem garancia a térség stabilitására.

Donald Trump leköszönő amerikai elnök 2018 májusában egyoldalúan kiléptette országát az atomalkuból, és ismét széles körű szankciókkal sújtotta a teheráni rezsimet.

Joe Biden megválasztott amerikai elnök korábban azt mondta, hogy az Egyesült Államok újra csatlakozik az atommegállapodáshoz, amennyiben a teheráni rezsim ismét szigorúan betartja annak előírásait. Az Egyesült Államok kilépése után Irán folytatta az urándúsítást.

Hamenei pénteken azt is bejelentette, megtiltotta a kormánynak az új koronavírus ellen kifejlesztett vakcinák további importját az Egyesült Államokból és az Egyesült Királyságból. A döntést azzal indokolta, hogy szerinte ha az amerikaiak képesek lennének oltóanyagfejlesztésre, nem lenne ilyen komoly járványügyi krízis az országukban.

A koronavírus a Közel-Keleten Iránt sújtja a legjobban. A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem péntek reggeli összesítése szerint az iszlám köztársaságban már 1 268 263 fertőzöttet regisztráltak, és a járvány kitörése óta 55 933 halálesetet jelentettek.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑