Az Iszlám Állam afganisztáni vezetőjét elfogták afgán erők

Elfogták az afgán különleges erők az Iszlám Állam afganisztáni vezetőjét és a terrorszervezet további 19 harcosát, köztük két magas rangú parancsnokát – jelentették az afgán biztonsági hatóságok szombaton.

Az Aszlam Faruki néven ismert terroristavezér elfogásáról további részleteket a következő napokban tesz közzé az afgán titkosszolgálat.

Az ENSZ egyik jelentése szerint a Maulavi Abdullah nevet is használó férfi nagyjából egy éve irányította az Iszlám Állam afganisztáni működését.

Az Iszlám Állam 2015-ben jelent meg Afganisztánban, azóta számos támadást hajtott végre elsősorban síita mecsetek ellen, illetve különféle rendezvényeken.

Az ENSZ adatai szerint a legtöbb merényletet a kelet-afganisztáni Nangarhar és Kunar tartományban, valamint Kabulban hajtották végre. A terrortámadásaik száma különösen 2018-ban volt magas, azóta csökken. Az Iszlám Állam tagjaival a tálibok is harcban állnak.

Legutóbb a terrorszervezet márciusban egy elhunyt síita politikai vezető megemlékezésén, majd egy szikh templomnál hajtott végre támadást, ezekben a merényletekben legalább 55 ember halt meg.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑