Cadmus fordítás Cadmus

Az Iszlám Állam börtönőre volt az egyik brüsszeli merénylő

Amint arról csütörtökön beszámoltunk, a brüsszeli reptéren elkövetett terrortámadás egyik merénylője, Najim Laachraoui maga is dolgozhatott a Zaventem reptéren. Úgy tudni, korábban az Európai Parlament épületében is volt takarító a férfi, akinek újabb „munkahelyére” derült fény – írja a brit The Guardian az AFP hírügynökségre hivatkozva.

A nyomozáshoz közeli források szerint Laachraouit felismerte több olyan francia állampolgár is, akiket korábban fogva tartott az Iszlám Állam Szíriában. A 2013–2014-ben fogvatartott négy újságíró egyike, Nicolas Henin effektíve megmondta, hogy Laachraouit Abou Idriss néven ismerték meg még fogolyként, ő volt az egyik őrük – közölte Henin ügyvédje.

A magyar határon is járt a bombagyáros

A belga hatóságok szerint Laachraoui 2013 februárjában utazott Szíriába és csatlakozott az Iszlám Állam terroristáihoz. A most 24 éves férfi tavaly szeptemberben hamis papírokkal jutott át a magyar–osztrák határon, március 22-én pedig egy másik terroristával egyetemben felrobbantotta magát a brüsszeli reptéren, miközben egy harmadik merénylő az EP épületeihez közeli metróállomáson hozta működésbe pokolgépét.

Összesen 31 embert öltek meg. Laachraoui a tavaly novemberi párizsi merényletekben is részt vett, megtalálták a DNS-ét a Bataclan koncertteremnél és a Stade de France stadionnál összegyűjtött bizonyítékokon – a hatóságok azt gyanítják, ő volt a csapat bombagyárosa. Testvére egyébként belga válogatott tékvandós.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑