Cadmus fordítás Cadmus

Az Iszlám Állam fenyegetése miatt módosítják az amerikai evakuálás menetét

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet fenyegetése miatt új módokat kell találnia az amerikai hadseregnek, hogy a kabuli repülőtérre el tudja juttatni az evakuálásra kijelölt személyeket – közölte szombaton egy magas rangú amerikai tisztségviselő.

Mindez persze tovább bonyolítja az amúgy is kaotikus kimenekítés menetét a radikális iszlamista tálibok kezére került országban.

A névtelenséget kérő amerikai illetékes szerint a kabuli repülőtér környékén kialakult rossz biztonsági helyzetre tekintettel amerikai és más állampolgárok kisebb csoportjai különleges utasításokat kaphatnak arra vonatkozóan, hogy mit kell tenniük jelen helyzetben. Így például meghatározhatják számukra, hogy bizonyos tranzitpontokra menjenek, ahol katonák fogják begyűjteni őket.

Eberhard Zorn német tábornok egyébként éppen a nap folyamán közölte, hogy az Egyesült államok kérésére a német hadsereg két helikoptere érkezett Kabulba, amelyeket emberek kimentésére fognak használni városi környezetben.

Az amerikai nagykövetség arra szólította fel szombaton az amerikai állampolgárokat, hogy kerüljék el a repülőteret a biztonsági fenyegetések miatt, kivéve, ha valaki a hatóságoktól erre vonatkozó utasítást kapott.

Tisztségviselők nem bocsátkoztak részletekbe az Iszlám Állam fenyegetésére vonatkozóan, de kiemelték, hogy jelentős a veszély, bár merényletekről egyelőre nem érkeztek jelentések.

Mindenesetre szorít az idő tekintve, hogy Joe Biden amerikai elnök augusztus 31-i határidőt szabott az evakuálásra, és még nem kötelezte el magát ennek meghosszabbítása mellett.

A Pentagon legfrissebb tájékoztatása szerint az utóbbi 24 órában nagyjából 3800 civilt menekítettek ki a dél-ázsiai országból.

Hank Taylor, az amerikai hadsereg vezérőrnagya arról számolt be, hogy augusztus 15. óta 17 ezer embert evakuáltak, akik közül mindössze 2500 amerikai állampolgár volt. Amerikai tisztségviselők becslése szerint ugyanakkor mintegy 15 ezer amerikai lehet Afganisztánban, bár azt elismerték, hogy nincsenek pontos adataik.

A dpa német hírügynökség szemtanúkra hivatkozva arról számolt be, hogy szinte folyamatosan lehet hallani lövések zaját a légikikötő térségében és fegyveres összetűzések sem számítanak ritkának.

A felfordulást tovább bonyolítja, hogy az amerikai hadsereg előre nem látható időközönként nyitja meg a repülőtér kapuit. A dpa úgy tudja, emberek ezrei gyülekeznek a repülőtér előtt a társadalmi élet minden szegletéből, vannak köztük színészek, televíziós személyiségek, fiatalok, nők újszülöttekkel, de tolószékes emberek is.

A Fehér Ház közleményben tudatta szombaton, hogy Biden elnököt nemzetbiztonsági tanácsa tájékoztatta az afganisztáni helyzet fejleményeiről. A megbeszélésen a többi között megvitatták az Iszlám Állammal szembeni terrorellenes műveleteket és a kitelepítések során tranzitközpontokként szolgáló országokkal véglegesítendő megállapodásokat is.

Felszólították a német és az amerikai állampolgárokat, tartsák távol magukat a repülőtértől

Németország és az Egyesült Államok szombaton felszólította Afganisztánban rekedt állampolgárait, hogy tartsák távol magukat a kabuli repülőtértől, amelyen keresztül jelenleg is több ezren próbálnak meg elmenekülni a radikális iszlamista tálibok kezére került országból.

Kabul múlt vasárnap került a tálibok kezére, a még a külföldi erők kezén lévő Hamid Karzai repülőtéren keresztül zajló evakuálás kaotikus helyzetet teremtett, a felfordulásban legalább tizenketten vesztették életüket.

“Jelen körülmények között biztonságosabb otthon maradni, vagy egy biztonságos helyen kivárni” – írta a kabuli német nagykövetség az országban lévő német állampolgároknak. Hozzátette, hogy aki mégis megpróbál eljutni a repülőtérre, az ezt a saját felelősségére teszi.

Az amerikai nagykövetség szintén arra szólította fel az amerikai állampolgárokat, hogy kerüljék el a repülőteret a biztonsági fenyegetések miatt, kivéve, ha valaki a hatóságoktól erre vonatkozó utasítást kapott.

Az afgán polgári repülési hatóság a nap folyamán közölte, hogy a légikikötő a továbbiakban nem fogad polgári és kereskedelmi járatokat.

Az országot elhagyni igyekvőket most már csak katonai gépeken menekítik a közeli országokba, ahonnan polgári járatokkal viszik őket tovább. A kabuli repülőtér körül egyre kaotikusabbá váló helyzet miatt azonban gyakran nem tudják megtölteni a katonai gépeket, mivel sokan, akiknek engedélye lenne felszállni a gépekre, nem tudnak kijutni a repülőtérre.

Svájc például elhalasztotta a kérésére kimenekítendő emberekért Üzbegisztánba induló charter-járatát, mivel védenceik közül csak kevesen érték el a kabuli repülőteret.

A légikikötő területére tízezrek szeretnének bejutni, reménytelenül várakozva a kerítéseknél, miközben a városban felállított tálib ellenőrző pontokon is fennakadhatnak a reptérre igyekvők. A tálibok egyébként felszólították azokat, akik nem rendelkeznek utazási okmányokkal, hogy menjenek haza. A CNN amerikai hírtelevízió beszámolói szerint a repülőtér területén közben rendezetten zajlik az oda eljutott menekülők elosztása és az evakuációs katonai gépek indítása.

Annegret Kramp-Karrenbauer német védelmi tárcavezető berlini sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a bonyolult helyzet közepette is mindent megtesznek a német állampolgárok és az afgán segítők evakuálása érdekében.
Eddig német katonai gépek több mint 1800 embert evakuáltak Taskentbe, ahonnan civil gépekkel folytathatták útjukat Németországba.

A német hadsereg két helikoptere érkezett meg szombaton Kabulba, hogy segítsenek az embereknek a városból történő kimenekítésében. A német csapatok csak a repülőtérre eljutott embereket tudják evakuálni, de ez is kezd egyre veszélyesebbé és nehezebbé válni, a helyzetet jól szemlélteti, hogy több gép mindössze néhány utassal volt kénytelen felszállni.

A német különleges alakulatok két H-145M típusú kishelikopterét az Egyesült Államok kérte. Az amerikai csapatok jórészt nagyobb helikopterekkel rendelkeznek, de városi környezetben kisebb gépekre van szükség – ismertette Eberhard Zorn tábornok, a német hadsereg főparancsnoka, aki szerint ezekkel fogják kimenteni az embereket onnan, ahol éppen meg tudták húzni magukat.

“Ez igazi légi művelet, nem pedig taxiszolgáltatás” – húzta alá Zorn. Mint mondta, a gépeket arra tervezték, hogy sűrűn beépített térségekben is le tudjanak szállni.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑