Az Iszlám Állam jelentkezett a több tucatnyi halottat követelő nigeri merénylet elkövetőjeként

Az Iszlám Állam jelentkezett a több tucatnyi halottat követelő múlt heti nigeri merénylet elkövetőjeként – közölte kedden a terrorista kommunikációt weblapokon nyomon követő amerikai SITE hírszerzési csoport (SITE Intelligence Group).

Az iszlamista szélsőségesek a helyi biztonsági erők 25 tagját gyilkolták meg január 9-én egy katonai őrhelynél az ország nyugati részén fekvő Chinagodrar településnél, ők pedig 63 embert veszítettek az órákon keresztül tartó harcokban.

Közleményében az Iszlám Állam azt írta, hogy mintegy száz katonával végeztek, ez azonban nem felel meg a hivatalos beszámolókban szereplő adatoknak. A terrorszervezet emellett arra is kitért, hogy számos járművet megsemmisítettek, illetve épületeket gyújtottak fel, és közben fegyvereket, lőszereket is zsákmányoltak.

„A mudzsahedek ezután visszatértek az állásaikra” – fogalmazott a terrorszervezet.

Nigériai nyugati részén, a Burkina Fasó-i és a mali határ közelében több dzsihadista csoport is megvetette a lábát az elmúlt években. Egyes frakciók az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz, mások az Iszlám Államhoz tartoznak.

Egy kutatócsoport adatai szerint az utóbbi évben a nemzetközi erők erőfeszítései ellenére megnégyszereződött a hasonló támadások száma az országban, amelyekben nagyjából négyszáz ember vesztette életét.

Decemberben egy másik katonai őrhelynél 71 katona esett el Chinagodrartól 93 kilométerre északra. Ez volt a nigeri hadsereg elleni valaha elkövetett legvéresebb támadás.

Elemzők szerint a nyugat-afrikai területen a dzsihadisták létszáma messze nem ér fel a nemzetközi erőkével, azonban helyismeretük miatt, illetve annak köszönhetően, hogy könnyen elvegyülnek a lakosság között, komoly veszélyt jelentenek.

Hirado.hu

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑