Cadmus fordítás Cadmus

Az Iszlám Állam kapcsolatban áll mozambiki szélsőségesekkel

Az Iszlám Állam terrorszervezet összeköttetésben áll a Mozambik földgázban gazdag északi részén tevékenykedő szélsőségesekkel – közölte kedden Dagvin Anderson, az Egyesült Államok Különleges Műveleti Parancsnokságának vezetője.

Mozambik Cabo Delgado tartományában hónapok óta véres támadásokat követnek el feltételezett iszlamista csoportok. Anderson szerint az Iszlám Állam befolyással rendelkezhet a térségben, és kapcsolatban áll az egyik ilyen csoporttal. Mint mondta, egyelőre még vizsgálják, hogy ez a befolyás milyen mértékű.

“Úgy gondoljuk, hogy szorosabb kapcsolat van köztük” – tette hozzá.

A Dél-afrikai Köztársasággal határos Mozambik eddig a legdélibb állam, ahová iszlamista csoportosulások kiterjesztették tevékenységüket.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint az észak-mozambiki merényletek miatt mintegy százezren menekültek el a térségből. A menekülők gyilkosságokról, csonkításokról, kínzásokról, illetve felperzselt házakról és termőföldekről számoltak be.

Cabo Delgadóban földgázt találtak, amely jelentősen segítheti a szegény délkelet-afrikai ország gazdasági fejlődését. Ugyanakkor az erőszak megnehezíti ennek az erőforrásnak a kiaknázását.

Kérdéses továbbá, hogy a helyi lakosságnak származik-e ebből bármi haszna. A távol eső tartományban nagyfokú a szegénység, emellett az egész országban széles körben elterjedt a korrupció.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑