Cadmus fordítás Cadmus

Az Iszlám Állam még mindig több ezer harcost tart fegyverben

2019. 03. 27.

Az Iszlám Állam az utolsó szíriai zárványának elfoglalását követően továbbra is több ezer aktív harcost tart fegyverben a dzsihadista szervezet Irakban és Szíriában – közölte a nemzetközi terrorellenes koalíció helyettes parancsnoka kedden.

Christopher Ghika szerint a szélsőségesek most stratégiát váltottak, és földalatti mozgalommá akarják átszervezni magukat. A vezérőrnagy újságíróknak telefonon nyilatkozva kifejtette, hogy a lázadócsoportok taktikáit követve a dzsihadisták a térség biztonságát próbálják aláásni és hátráltatni akarják az újjáépítési munkálatokat. Mint mondta, az Iszlám Állam vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi hollétéről továbbra sincsenek információik. Ugyanakkor a koalíció azon a véleményen van, hogy Bagdadi jelentősége lecsökkent a szélsőségesek soraiban.

Az amerikai támogatású kurd-arab fegyveres koalíció, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) szombaton hirdetett győzelmet az Iszlám Állam felett a kelet-szíriai Baghúz település felszabadítását követően. Ezzel az iszlamisták elveszítették minden korábbi területüket a régióban. Ghika mindemellett figyelmeztetett, a területi ellenőrzés elveszítése ellenére a dzsihadisták továbbra is veszélyt jelentenek. Az Iszlám Állam életben, illetve szabadlábon maradt hívei most Szíria és Irak más térségeibe próbálnak eljutni. „Mindent megteszünk, hogy megakadályozzuk őket ebben” – tette hozzá.

Keddre virradóra az észak-szíriai Manbídzs térségében merényletet követtek el egy ellenőrzőpontnál. A terrorcselekményben az SDF-hez tartozó hét harcos vesztette életét. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű szervezet szerint az Iszlám Állam egyik alvósejtje tehető felelőssé a támadásért.

Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑