Az Iszlám Állam vállalta a nigériai Borno kormányzójának konvoja elleni merényletet

Az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett szerdán az északkelet-nigériai Borno állam kormányzójának gépkocsikonvoja elleni merénylet elkövetőjeként.

A dzsihadista szervezet a szócsöveként szolgáló Aamák „hírügynökség” felületén keresztül reklámozta magát a kedden történt támadás végrehajtójaként.

Saját állításuk szerint legalább 42 embert öltek meg. A Reuters hírügynökségnek korábban nyilatkozó helyi források ugyanakkor három és tíz közé tették a halottak számát, hozzátéve, hogy az áldozatok egy részét a dzsihadisták lefejezték.

Kashim Shettima kormányzó az állam székhelyéről, Maiduguriból tartott egy kampányrendezvényre Gamboru településre, amikor támadás érte konvoját. Nem voltak arra utaló értesülések, hogy a kormányzó megsebesült volna.

Nigériában szombaton tartanak parlamenti és elnökválasztást. Muhammadu Buhari hivatalban lévő államfő megfigyelők szerint szoros küzdelemre számíthat fő kihívójával, Atiku Abubakar üzletemberrel és volt alelnökkel szemben. A bornói kormányzó, Shettima a kormányzó párt politikusa.

Nigéria északkeleti, főként muszlimok lakta térségét csaknem egy évtizede rettegésben tartja a Boko Haram. Az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezetnek hűséget fogadó fegyveres csoport 2009 óta küzd egy iszlám alapokon nyugvó állam megteremtéséért, s az elmúlt években több támadást hajtott végre a szomszédos Kamerunban, Csádban és Nigerben is. Tevékenysége miatt az érintett országokban több mint 30 ezren vesztették életüket, és mintegy 2,5 millióan kényszerültek elmenekülni otthonukból.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑