Cadmus fordítás Cadmus

Az Iszlám Államtól visszafoglalt Tabka-gát aknamentesítését végzi az SDF

2017. 05. 11.

Az Iszlám Állam terrorszervezettől szerdán visszafoglalt Tabka-gát és az azonos nevű város aknamentesítését végzi a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű ellenzéki szervezet – közölte csütörtökön a szervezet sajtóirodája.

Korábban számos, egymásnak ellentmondó hír merült fel a gát működőképességével kapcsolatban. Komoly aggodalmak merültek fel annak kapcsán, hogy a gátat súlyos károk érhették a harcok során, vagy a karbantartás hiánya miatt üzemképtelenné válhatott. Egyes feltételezések szerint maguk a dzsihadisták is tervbe vették, hogy szándékosan megrongálják a gátat, hogy így árasszák el a környező területeket, ezzel is lassítva az ellenük harcolók előrehaladását.

Még március közepén egy neve elhallgatását kérő műszaki szakértő közölte az AFP francia hírügynökséggel, hogy a bombázások megrongálták a gátat elektromos árammal ellátó erőművet, és ennek következtében működésképtelenné vált az Eufrátesznél emelt létesítmény. Talál Szello, az SDF szóvivője később cáfolta, hogy légicsapások érték volna a gátat.

A kurd-arab lázadószervezet szerdai jelentésében kitért arra, hogy mind a gát környékéről, mind a városból sikerült kiűznie a dzsihadista terrorszervezet harcosait. Az Iszlám Állam egyik utolsó kulcsfontosságú erődítményének számító Tabka-gát bevétele előkészítheti a terrorszervezet szíriai fellegvára, Rakka ellen készülő offenzívát, melyben az SDF is részt vesz.

A Tabka és Rakka közötti 40 kilométeres szakaszon feltehetőleg felgyorsulhat a Rakka felszabadítására érkező csapatok előrenyomulása, a két város közötti út mentén ugyanis semmilyen nagyobb város nem található.

Orientalista.hu – Hirado.hu

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑