2019. 01. 23.

Az iszlamisták támadásai miatt ezrek menekültek Nigériából Csádba

Mintegy hatezer ember menekült el Nigéria északkeleti részéből Csádba december vége óta a térségbeli dzsihadista erőszak fokozódása miatt – közölte kedden az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

Az emberek az után kezdtek el menekülni az északkelet-nigériai Borno államból, hogy december 26-án összecsapások törtek ki a kormányerők és a Csáddal közös határhoz közeli Baga városának fegyveres csoportjai között – tudatta közleményében Charlie Yaxley, az UNHCR szóvivője.

A menekültek mintegy bő fele gyerek és nő – tájékoztatott az ENSZ-ügynökség, amely Csád szívébe szállítja a határon átjutott embereket, biztonsági okok miatt.

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) francia segélyszervezet a múlt héten számolt be arról, hogy mintegy 10 ezer ember menekült el Nigéria északkeleti részéből Kamerunba.

Borno állam fővárosa, Maiduguri az egyik fő helyszíne a nigériai kormányerők és a Boko Haram közti fegyveres konfliktusnak.

A Boko Haram nigériai dzsihadista szervezet Nigéria északkeleti részén tevékenykedik, célja egy iszlám kalifátus létrehozása.

Az elmúlt években több támadást hajtott végre Nigérián kívül Kamerunban, Csádban és Nigerben is.

A terrorszervezettel vívott harcokban az elmúlt nyolc évben több mint 20 ezren vesztették életüket, és mintegy 2 millióan kényszerültek elmenekülni otthonaikból a térségben.

Bár a nigériai kormány szerint a Boko Haram meggyengült, és a határ menti területekre szorult vissza, az elmúlt hónapokban megnőtt a katonák és civilek ellen is végrehajtott támadások száma.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑