Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Az isztambuli repülőtér elleni merénylet kitervelője lehet a likvidált terroristák egyike

2017. 11. 29.

Az isztambuli Atatürk nemzetközi repülőtéren tavaly nyáron elkövetett öngyilkos merénylet kitervelője és irányítója, Ahmed Csatajev lehet a georgiai fővárosban a múlt héten likvidált terroristák egyike – közölte kedden a Reuters brit hírügynökséggel az ügyben jártas három forrás.

A különböző források egybehangzó véleménye szerint nagy valószínűséggel Csatajev az egyike annak a három terroristának, akik a múlt héten szerdán életüket veszítették a georgiai főváros, Tbiliszi Iszani-Szamgori kerületében a helyi biztonsági erőkkel vívott összecsapásban. A terrorszervezet negyedik tagját őrizetbe vették – jelentette akkor a georgiai állambiztonsági szolgálat (SZUSZ).

Az állambiztonsági szolgálat később közölte, hogy a különleges műveletben a SZUSZ egyik munkatársa meghalt, két alkalmazottja pedig megsebesült. A tűzpárbajban a georgiai belügyminisztérium különleges műveleti osztályának két tagja is megsebesült. A georgiai közszolgálati televízió akkor közölte, hogy értesülései szerint a terroristák Csecsenföldről származtak.

„Gyanítjuk, hogy a tbiliszi különleges műveletben megölt fegyveresek egyike Ahmed Csatajev lehet” – közölte a Reuters hírügynökséggel Nino Giorgobiani, a georgiai állambiztonsági szolgálat vezetőhelyettese. Giorgobiani ugyanakkor hozzátette, hogy a végső következtetések csak a vizsgálat végeztével vonhatóak le, illetve azután, hogy az „Egyesült Államok releváns ügynökségei bekapcsolódnak a nyomozásba”.

A vizsgálat fejleményeit ismerő, neve elhallgatását kérő további két forrás szerint nagy a valószínűsége, hogy az akció során Csatajev életét vesztette. „Minden jel arra utal, hogy egyikük (a csoport tagjai közül) Csatajev volt” – mondta az egyik forrás. „Információm szerint Csatajev ott volt… Felrobbantotta magát” – közölte a másik forrás a brit hírügynökséggel.

A csecsen származású és orosz állampolgár Csatajev volt a feltételezett kitervelője és irányítója az isztambuli Atatürk nemzetközi repülőtéren 2016 júniusában elkövetett öngyilkos merényletnek. A támadásban 45 ember – köztük 19 külföldi állampolgár – veszítette életét, és 236-an megsebesültek. A török hatóságok szerint a támadás hátterében az Iszlám Állam állt. Csatajev korábban Szíriában a terrorszervezet hadműveletekért felelős vezetőjének egyik legfőbb segítője volt.

Orientalista.hu – Magyar Idők, MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑