Cadmus fordítás Cadmus

Az ivóvízről is tárgyaltak a marokkói klímakonferencián

2016. 11. 15.

A klímakonferenciák történetében most először szenteltek egy napot a vízvédelemnek, ezt a napot cselekvésnapnak hirdették meg, hogy felhívják a figyelmet arra, a párizsi egyezménynek fontos részét kell képezze a téma.

Az élelmezésbiztonság, az emberi egészség, az ipari termelékenység, a bilógiai sokszínűség szempontjából a víz – főleg az ivóvíz – kiemelt jelentőséggel bír.

– A klímaváltozásnak közvetlen hatása van a természeti forrásokra, az ökoszisztémára, a társadalmakra. A legintenzívebben talán a vízkészletet befolyásolja, legalábbis ezt támasztják alá a tudományos megfigyelések és előrejelzések. Ezen okból kifolyólag cselekszik világszinten a Nemzetközi Vízgazdálkodási Hivatal – fogalmazott az Euronews tudóítója.

– Világszinten foglalkozunk a vízügyekkel, ötévnyi lobbizás után a vízhez való hozzáférést alapvető jogként ismerte el az ENSZ. Afrikában, Ázsiában, és még néhány távoli tájon 780 millió emberről tudunk, akik nem jutnak vízhez, nem tudják fertőtleníteni a mellékhelyiséget, egyáltalán, napi egy dollárnál kevesebbet keresnek… – mondta a Víz Világtanács alelnöke, Dogan Altinbilek.

– A klímakonferenciák történetében ez a legelső alkalom, hogy vízről egyáltalán a fórum teljesen elszeparált részében beszélgetünk, vitázunk. Mert konkrét megoldásokra van szükség, konkrét javalatokra, hiszen a szóban forgó szegény országoknak óriási erőfeszítésébe kerülne a módosításokhoz alkalmazkodni – mondta a testület tiszteletbeli elnöke, Loïc Fauchon.

Egy további téma: a megújuló energiák. A szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, a közel-keleti és észak-afrikai országokban, Latin-Amerikában és a karibi térségben: ez állt annak a vitának a középpontjában, amely az arab világ, a latin-amerikai és a karibi térség kapcsolatát hivatott szorosabbra fűzni.

– Erőteljes próbálkozások vannak a napenergia Marokkóban történő meghonosítására, a megújuló energiaforrások Latin-Amerikában történő hasznosítására, különös tekintettel Brazíliára, Mexikóra. Az ezen a téren akár a saját régióban, akár globálisan szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy az országok, ha összefognak, sikerrel járhatnak, csak fel kell ismerniük, hogy mihez van elegendő forrásuk – mondta Nathan Hultman, a Marylandi Egyetem professzora.

– A mostani konferencián a közös pont tehát az arab világ és a latin-amerikai régió közeledése volt, a megújuló energiaforrások használata terén, de hiányosságokról is szó esett, egyebek mellett a törvényi keretek és az energiaprojektek finanszírozását illetően – összegezte Mohamed Dekkak, a CARLAC alapító tagja. .

Az ENSZ Marrákesben zajló klímakonferenciájának első hetében a résztvevők a párizsi klímaegyezmény gyakorlatba való átültetéséről szóló útiterv kidolgozására koncentráltak.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑