2018. 05. 25.

Az Izraeli A Legfelsőbb Bíróság elutasította a hadsereg éles lőszer alkalmazását megtiltó petíciókat

 

Az Izraeli Legfelsőbb Bíróság csütörtökön egyhangúlag elutasított két emberi jogi csoportoktól érkező petíciót az izraeli hadsereg művelet végrehajtási szabályai ellen, amelyek lehetővé tették éles lőszer használatát az izraeli-gázai határ mentén zajló tüntetések során.

A petíció benyújtói arra kérték a bíróságot, hogy adjon ki egy rendeletet, amely megtiltja az izraeli hadseregnek, hogy éles lőszert használjon az olyan tüntetők ellen, akik nem jelentenek közvetlen veszélyt a katonák életére.

Esther Hayut, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Hanan Melcer a Legfelsőbb Bíróság elnökhelyettese és Neal Hendel bíró úgy határozott, hogy a tüntetők óriási kihívást jelentenek a biztonsági erők számára.

A meghallgatás előtt Michael Sfard emberi jogi ügyvéd azt mondta, hogy az izraeli hadsereg művelet végrehajtási szabályai nem felelnek meg a nemzetközi normáknak, és a fegyveres konfliktusok törvényei ebben az esetben nem alkalmazhatók.

“Halálos erő alkalmazás a fegyvertelen civilek ellen, akik nem jelentenek veszélyt, illegális. Ez az ügy lényege.”

Több mint 100 gázait öltek meg mióta kezdetét vette a “Visszatérés Menete” a biztonsági kerítés mentén, a gázai-izraeli határon.

A tiltakozások során a gázai halálesetek nemzetközi felháborodást és demonstrációkat váltottak ki.

Orientalista.hu – Újkelet nyomán

 

, , , , , , ,
Back to Top ↑