Cadmus fordítás Cadmus

Az izraeli államügyész megerősítette, hogy két újabb ügyben nyomoznak Netanyahu ellen

Az izraeli államügyész megerősítette kedden, hogy a nyomozó hatóságok két újabb gyanús ügyben folytatnak vizsgálatot Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök ellen, de nem részletezte, hogy mivel gyanúsítják.

Aviháj Mendelblit államügyész közleményében tájékoztatott a Benjamin Netanyahu elleni nyomozásról, felidézve az eddigi rendőrségi vizsgálatok nyomán lezárt ügyeket, amelyekben nem találtak bizonyítékokat a kormányfő bűnösségéről. Emlékeztetett arra, hogy az ügyészség lezárta a Likud párt 2009-es előválasztásán, és ugyanabban az évben tartott parlamenti választáson felmerült szabálytalan finanszírozással összefüggő ügyeket, valamint a “Bibitours” néven emlegetett esetet is, amely a kormányfő külföldi utazásait érintette.

Aviháj Mendelblit ugyanakkor bejelentette, hogy az utóbbi hónapban két másik ügyben felmerült új bizonyítékok nyomán megerősödött a gyanú a miniszterelnökkel szemben. Továbbra sem részletezte az állítólagos bűnesetek mibenlétét, amelyekkel összefüggésben a kormányfőt eskü alatt kell kihallgatni.
Benjamin Netanyahu kedden Facebook-bejegyzésben üdvözölte az államügyész bejelentését a lezártnak minősített esetekről, de nem tett említést a nyomozás megindításáról a másik két vádpontban, amelynek keretében hétfő este több mint három órán át faggatták a nyomozó hatóság emberei.

A hatóságok bejelentették, hogy a hétvégén újabb kihallgatást terveznek a miniszterelnöki rezidencián.
Jelenleg csak annyit lehet tudni, hogy két egymástól független ügyben folyik a nyomozás, s a kevésbé súlyos vádak egy izraeli és egy külföldi üzletembertől kapott ajándékok és szívességek elfogadására vonatkoznak.

A rendőrségtől származó információk szerint ebben az ügyben elfogadott ajándékok értéke jelentős, és az ellenszolgáltatás is a vizsgálat tárgyát képezi. Várhatóan az egyik legfontosabb kérdés az ajándékok jellegének értelmezése lesz, jelesül, hogy csak baráti gesztusnak vagy megvesztegetésnek minősíthetők-e.
A másik, súlyosabb ügyről egyelőre nem szivárogtak ki részletek. A tízes tévécsatorna úgy tudja, hogy az eset súlyosságát nagyban növelik az elkövetés körülményei és időpontja. Egyes lapok azt írják, hogy ez az ügy “földindulást” okozhat Izraelben.

Ehud Olmert, Izrael előző kormányfője jelenleg börtönbüntetését tölti korrupciós ügyek miatt. Az ítélet szerint hatvanezer sékel csúszópénz fogadott el, még mielőtt elfoglalta a miniszterelnöki tisztséget.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑