Cadmus fordítás Cadmus

Az izraeli biztonsági tanács jóváhagyta a felségvizekről Libanonnal kötött megállapodást

2022. 10. 13.

Az izraeli biztonsági tanács szerdán jóváhagyta azt a megállapodást, amelyet a zsidó állam amerikai közvetítéssel kötött Libanonnal a két ország között húzódó, vitatott tengeri határ kérdésének rendezéséről – írta meg az MTI.

Az izraeli miniszterelnök hivatala szerint a biztonsági tanács egyhangúlag fogadta el az egyezséget egy tartózkodással. A következő lépésben a teljes kabinet fog szavazni a kérdésben.

Mindemellett ez csak az első lépés abban az eljárásban, amely a megegyezés hivatalos elfogadását eredményezheti. Izraelben ugyanis november 1-jén választásokat tartanak, s egyelőre nem tudni, hogy a megállapodást a parlamentnek is ratifikálnia kell-e.

A megállapodás izraeli tisztségviselők szerint megóvja Izrael biztonsági és gazdasági érdekeit, s Libanon is elégedettségét jelezte a született egyezséggel.

A szóban forgó, mintegy 860 négyzetkilóméteres térségben Libanon földgázt akar kitermelni, nem messze pedig Izrael nemrég szénhidrogénekre bukkant. A megállapodás értelmében a stratégiai jelentőségű Kana nevű gázmezőt átszelő vonal mentén osztják fel a területet.

A Libanonban jelentős befolyással rendelkező Hezbollah síita szervezet már korábban figyelmeztette Izraelt, hogy addig ne fogjon kitermelésbe a vitatott területen, amíg nem oldódik meg a felségvizek sorsa, különben ellenlépésekre számíthat.
Michel Aun libanoni elnök jelezte: az egyezség nem jelent partnerséget Izraellel, az államot ugyanis a bejrúti kormány továbbra sem ismeri el.

Libanon a gázkitermeléstől gyógyírt vár az egyre súlyosbodó gazdasági válságára. A közel-keleti ország energiaügyi minisztere szerdán mindemellett közölte, hogy hónapokig eltarthatnak a gázlelőhely feltárását szolgáló előkészületek, amint Izrael ratifikálta az egyezményt. Nadzsib Mikáti ügyvivő libanoni miniszterelnök korábban közölte, hogy a francia TotalEnergies olajipari vállalat a megállapodás hatályba lépésével haladéktalanul munkához láthat a térségben.

Izrael szintén többletbevételekre számít, egyben arra, hogy enyhíteni tud korántsem felhőtlen kapcsolatán szomszédjával.
Az egyezséget azonban már most politikai és jogi kihívások érik Izraelben. Az izraeli legfelsőbb bíróság szerdán elutasított egy beadványt az egyezség jóváhagyásának jegeléséről, tekintettel a közelgő választásokra.

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑