Cadmus fordítás Cadmus

Az izraeli főügyész szerint a nemzetállami törvény nem sérti a kisebbségi jogokat

2018. 09. 04.

 

Az izraeli törvényhozás által a közelmúltban elfogadott, ellentmondásos zsidó nemzetállami törvény nem sérti a kisebbségek jogait, mivel nem írja át Izrael korábbi alaptörvenyeit, amelyek egyenlőséget garantálnak számukra, közölte Avichai Mandelblit főügyész hétfőn.

Egy jeruzsálemi konferencián Mandelblit kijelentette, hogy a törvény “nem károsítja a jogaikat, mert ez (jogilag) egyenrangú az alapvető alkotmányos jogaikkal”.

A törvény ellen már több petíció érkezett a Legfelsőbb Bírósághoz drúz, arab és beduin vezetők, továbbá jogi csoportok, akadémikusok, és a Meretz és a Közös Arab Listát képviselő politikai pártok részéről.

A petíció benyújtói azzal érveltek, hogy a törvény ellentétes az izraeli jogrendszerrel és az állampolgárok közötti egyenlőtlenséget biztosító függetlenségi nyilatkozattal.

A Knesszet július végén szavazta meg a nemzetállami törvényjavaslatot heves viták után 62 igen, 55 nem és 2 tartózkodás mellett.

A nemzetállami törvény – amely először nevezi Izraelt “a zsidó nép nemzeti otthonának”, és kimondja, hogy “a nemzeti önrendelkezési jog Izrael Államban a zsidó nép számára egyedülálló,” valamint az arab nyelv hivatalos státuszát speciálisra fokozza, széleskörű felháborodást váltott ki az izraeli kisebbségek és az ellenzék, valamint a nemzetközi közösség és külföldi zsidó csoportok részéről.

Újkelet.live nyomán

 

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑