Cadmus fordítás Cadmus

Az izraeli hadsereg csapást mért a Hamász katonai célpontjaira

2019. 03. 27.

Az izraeli hadsereg vadászgépei kedden késő este csapást mértek a Hamász radikális iszlamista szervezet katonai célpontjaira a Gázai övezet déli részén, válaszként arra, hogy a területről előzőleg ismét rakétával támadtak izraeli területet. Az erre adott válasz sem késett sokáig: a Gázai övezetből a szomszédos északi várost, Askelónt támadták egy rakétával másfél órával az éjszakai izraeli légicsapást követően.

Az izraeli rakéta a Gázai övezettel szomszédos Eskol térségében, lakott területen kívül csapódott be, nem okozott kárt emberéletben vagy
anyagiakban.

Az izraeli gépek a Hamász egyik katonai táborára mértek csapást, valamint egy fegyverraktárra Hán-Júniszban. A gázai fegyveresek újabb rakétákkal válaszoltak a támadásra, de azok lakatlan területen csapódtak a talajba.

Izrael és a Hamász elkeseredett harcot folytat egymással azóta, hogy az iszlamista szervezet 2007-ben ellenőrzése alá vonta Gázát. A felek három háborút és több tucatnyi összecsapást vívtak.

Legutóbb azért robbant ki erőszak, mert hétfőn a Gázai övezetből rakétával támadták egy közép-izraeli település egyik lakóépületét, és heten megsebesültek.

Szakértők szerint Izrael azért nem jutott dűlőre a Hamásszal folytatott tűzszüneti tárgyalásokon, mert Izrael teljes nyugalmat szeretne, a rakétatámadások beszüntetése mellett a határ menti erőszakos, zavargásokba forduló tüntetések és robbanószerkezetek léggömbökkel izraeli területre juttatásának leállítását követeli, de ezekről a Hamász egyelőre nem hajlandó lemondani.

Gázából támadták rakétával Askelónt

A Gázai övezetből a szomszédos északi várost, Askelónt támadták egy rakétával másfél órával az éjszakai izraeli légicsapást követően – jelentette szerda reggel a Jediót Aronót című újság honlapja, a ynet.

A vaskupola védelmi rendszer rakétája befogta az Askelón ipartelepe felé tartó lövedéket, és ezért az nem okozott kárt sem emberéletben, sem anyagiakban.
Előzőleg izraeli vadászgépek egy kedd esti gázai rakétacsapást követően a Gázai övezet déli részén, Rafiahnál lőtték a radikális iszlamista szervezet célpontjait – számolt be a hadsereg szóvivője.

„A Hamász szervezet a felelős mindenért, ami a Gázai övezetben történik” – közölte a szóvivő.

„Az izraeli hadsereg elszánt arra, hogy megtegyen bármit Izrael polgárainak védelmében, és felkészült bármilyen helyzetre” – tették hozzá.

Előzőleg, kedd délután Benjámin Netanjahu miniszterelnök részvételével helyzetértékelő és feladatmeghatározó tanácskozást tartottak Tel-Avivban a katonai főhadiszálláson, majd újabb egységeket vezényeltek az övezet mellé, és tartalékosok további behívásáról határoztak. Az erőszak legújabb köre azért robbant ki Izrael és a Hamász között, mert hétfőn a Gázai övezetből rakétával támadták egy közép-izraeli település egyik lakóépületét.

A támadásban heten megsebesültek.

MTI, Magyar Nemzet

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑