Cadmus fordítás Cadmus

Az izraeli légierő támadásokat hajtott végre az Iszlám Dzsihád gázai állásai ellen

2019. 11. 15.

Az izraeli légierő több támadást hajtott végre péntekre virradóra az Iszlám Dzsihád szervezet gázai állásai ellen, válaszul az Izrael elleni rakétatámadásokra – tájékoztatott a hadsereg.

A célpontok között volt egy olyan épület, ahol a palesztinok rakétaalkatrészeket gyártottak, illetve a harci gépek csapást mértek az Iszlám Dzsihád hán-júniszi főhadiszállására is.

Az izraeli hadsereg összesítése szerint kedd reggel óta – ötven óra leforgása alatt – a gázai szélsőségesek legalább 450 rakétát lőttek ki Izrael területére, de többségüket megsemmisítette a Vaskupola légvédelmi rendszert. Válaszul az izraeli hadsereg az Iszlám Dzsihád több tucat célpontját semmisítette meg.

A gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint az izraeli légicsapásokban több mint 30-an haltak meg. Az izraeli hadsereg hangsúlyozta, hogy az áldozatok közül mintegy húszan palesztin fegyveresek voltak, akik rakétákat lőttek ki Izraelre.

Csütörtök hajnalban – Egyiptom közbenjárásával nyélbe ütött – tűzszünet lépett életbe a Gázai övezetben. Ezzel véget ért a gázai radikálisokkal folytatott kétnapos kölcsönös rakétaháború, de Jiszráel Kac külügyminiszter csütörtök reggel a hadsereg rádiójának adott interjúban a gázai palesztin vezetők célzott likvidálásának folytatásával fenyegetőzött.

A harcok azért újultak ki kedden, mert aznap hajnalban az izraeli hadsereg és a Sin Bét belbiztonsági szervezet közös akcióban megölte az Iszlám Dzsihád gázai vezetőjét, Baha Abu al-Atát, aki az elmúlt hónapokban számos alkalommal adott parancsot rakétatámadásra az érvényes tűzszünet ellenére izraeli területek ellen.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑