Cadmus fordítás Cadmus

Az Öböl menti államok részt akarnak venni az iráni nukleáris programról szoló tárgyalásokon

Az Öböl menti Együttműködési Tanács (GCC) tagállamai szerdai közleményükben azt kérték, hogy ők is részt vehessenek az iráni nukleáris programról szóló esetleges jövőbeni tárgyalásokon, amelyekbe – követelésük szerint – bele kell venni Teherán ballisztikusrakéta- és drónprogramját is.

“A jövőbeni tárgyalásokon ugyanúgy szerepelnie kell az iráni rakétaprogramnak, benne a ballisztikus rakétákkal, a pilóta nélküli repülőgépekkel, a nukleáris programnak, valamint a Perzsa (Arab)-öbölbeli hajózás biztonságának is” – hangsúlyozták közleményükben a GCC-tagállamok (Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Omán, Kuvait, Bahrein és Katar) külügyminiszterei.

A GCC tagállamainak külügyminiszterei szerdai rijádi találkozójuk végén megjelentetett közleményükben elítélték “a térségbeli és globális biztonságot destabilizáló iráni viselkedést”.

Irán 2015-ben megállapodott az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával, Franciaországgal, Kínával, Oroszországgal és Németországgal, hogy legalább tíz évre korlátozza az atomprogramját cserébe az ellene hozott szankciók nagy részének fokozatos feloldásáért.

Az egyezménnyel a nemzetközi közösség azt akarta szavatolni, hogy az iszlám köztársaság atomprogramja kizárólag békés célokat szolgáljon. Az előző amerikai elnök, Donald Trump viszont 2018-ban kiléptette a szerződésből az Egyesült Államokat, majd visszaállította a büntetőintézkedéseket is, ezért Irán azóta több ponton is elkezdte megsérteni az egyezmény rendelkezéseit.

A Joe Biden elnök vezette új amerikai kormányzat február közepén közölte, kész tárgyalásokba bocsátkozni Iránnal, hogy megvitassák az Egyesült Államok visszatérését az atomalkuhoz, de ehhez előbb Teheránnak be kell tartania a szerződés előírásait.

Az öbölbeli arab országok nem támogatták a korábbi atomalkut, és keményebb álláspontot képviselnek Iránnal szemben, amelyet azzal vádolnak, hogy síita milíciákat támogat Irakban, Szíriában, Libanonban és Jemenben.

A GCC szerdán ismételten azzal vádolta Teheránt, hogy fegyvereket csempész a Jemenben harcoló húszi síita lázadóknak, egyúttal elítélte, hogy a felkelők ballisztikus rakétákkal és drónokkal támadtak szaúdi polgári területeket és olajipari létesítményeket.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑