Cadmus fordítás Cadmus

Az OPCW megvonta Szíria szavazati jogát a vegyi fegyverek állítólagos használata miatt

A hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szerdán megfosztotta Szíriát a szavazati jogától, miután szakértőik szerint, hogy az ország több alkalommal is vegyi fegyvereket vetett be a harcok során.

A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet részes államainak többsége támogatta azt a döntést is, hogy Szíria ne tölthessen be semmilyen tisztséget a szervezetben. Ez az első alkalom, hogy a szervezet egyik tagországát ilyen szankcióval sújtották.

A szervezet 193 tagállamának megküldött határozattervezetet 46 ország kezdeményezte, köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország.

A Szíriát érintő szankciókat végül 87 igen szavazattal, 15 ellenében és 34 tartózkodás mellett fogadták el. Információk szerint Irán, Oroszország és Szíria azon országok között volt, amelyek az intézkedés ellen szavaztak.

Az OPCW 2018 februárjában indított vizsgálatot a nemzetközi egyezmények által tiltott vegyifegyverek állítólagos szíriai bevetésének ügyében.

Bashar Al-Assad szíriai elnök és a damaszkuszi kormány, valamint az őt támogató Oroszország többször is határozottan tagadta, hogy vegyi fegyvert vetettek be a szíriai katonák.  Állításuk szerint a szervezet szíriai kormányerőket elmarasztaló jelentése hiányosságokat tartalmaz és hiteltelen.

Szíria 2013-ban csatlakozott a szervezethez, miután az ország fővárosának külterületén történt, vegyifegyver-támadás elkövetésével vádolták meg. A szír kormány tagadta és elítélte a vegyfigyverek használatát, és azt állította: az iszlamista fegyveresek megrendezték a támadást, hogy Damaszkuszt bűnbaknak állítsák be.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑