Cadmus fordítás Cadmus

Az OPCW szankciókat fogadhat el a szíriai kormány ellen

A hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) tagállamai megvitattak egy javaslatot kedden, amelynek értelmében egyebek mellett megfosztanák Szíriát a szavazati jogától az állítólagos tiltott vegyi fegyverek többszöri bevetése miatt.

A szervezet 193 tagállamának megküldött határozattervezetet 46 ország kezdeményezte, köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország. Ezt az OPCW kétharmados többséggel fogadhatja el az e heti tanácskozásán, feltehetőleg szerdán.

A javaslat értelmében Szíria nem tölthetne be semmilyen tisztséget a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetben, illetve megvonnák a szavazati jogát.

A damaszkuszi vezetés határozottan cáfolta, hogy vegyi fegyvert vetettek volna be a a szíriai hadsereg a nagyjából immár egy évtizede tartó háborúban.

Damaszkusz és Moszkva egyelőre nem kommentálta a tervezetről szóló sajtóhíreket, de többször bizonyítékokkal jöttek elő ami szerint  nyugat által támogatot fegyveres csoportok rendzetek meg ilyen támadásokat, hogy a Szíriai Arab Hadsereget állítsák be bűnbaknak.

MTI nyomán

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑