2016. 12. 11.

Az OPEC-en kívüli olajtermelő országok is korlátozzák termelésüketMegállapodtak szombaton Bécsben a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetén (OPEC) kívüli olajtermelő országok, hogy az OPEC-kel kötött globális megállapodás részeként január 1-jétől naponta együttesen 562 ezer hordóval csökkentik termelésüket – közölte a Reuters brit hírügynökséggel a szervezethez köthető két forrás, valamint az iráni olajügyi miniszter.

A nigériai kőolajügyi minisztérium a bécsi tanácskozáson elhangzottakkal kapcsolatban ugyanakkor azt írta Twitter-felületén, hogy a megbeszélésen jelen lévő 12 nem OPEC-tag ország (Azerbajdzsán, Bahrein, Bolívia, Brunei, Egyenlítői-Guinea, Kazahsztán, Malajzia, Mexikó, Omán, Oroszország, Szudán és Dél-Szudán) összesen napi 612 ezer hordós termeléskorlátozást vállalt. Ezen belül Oroszország 300 ezer, Mexikó 100 ezer, míg Kazahsztán 50 ezer hordóval fog kevesebbet termelni.

Az OPEC előzőleg azt közölte, hogy összesen 600 ezer hordó csökkentést vár a független államoktól.
A bécsi székhelyű olajkartell a maga részéről már november végén nagyjából napi 1,2 millió hordónyi termeléscsökkentésről állapodott meg, amit januártól tervez életbe léptetni. Az intézkedés célja a kőolaj világpiaci árának újbóli felhajtása, és már a bejelentés hatására lényegesen drágulni kezdett az olaj.
2001 óta ez az első eset, hogy az OPEC és a szervezeten kívüli kőolajtermelő országok a termelés közös korlátozásában állapodnak meg.

Egyelőre nem tudni, milyen hatása lesz a lépésnek a 2017-es év egészére, a benzin és a fűtőolaj árának emelkedésére mindenesetre legalább rövid távon számíthatnak a fogyasztók. Szakértők ugyanakkor rámutatnak arra, hogy a mostani intézkedések ellenére kőolajból még mindig túlkínálat van a világpiacon.
„Ez egy történelmi nap” – mondta optimistán a Bécsben tartott tanácskozást megelőzően Mohammed Barkindo OPEC-főtitkár.

Orientalista.hu – MTI

, ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com