Cadmus fordítás Cadmus

Az OPEC+ januártól napi 500 ezer hordóval növeli olajtermelését

2020. 12. 04.

 Az OPEC és a szervezeten kívüli számos olajtermelő ország, köztük Oroszország csütörtökön az együttes napi termelési kvóta 500 ezer hordós növeléséről döntött, ugyanakkor nem tudtak egyességre jutni egy átfogó, a jövő év egészére vonatkozó megállapodásról.

A szervezet nevében a kazah energiaügyi minisztérium közleményt adott ki, amely szerint a kőolaj kitermelésének visszafogása napi 7,2 millió hordóra csökken januártól a jelenlegi 7,7 millió hordóról.

Az OPEC+ áprilisban csökkentette a termelést napi 9,7 millió hordóra, ami a globális kínálat mintegy 10 százaléka. A radikális döntés mögött az állt, hogy a pandémia miatt visszaesett a globális olajkereslet, és jelentősen csökkent az energiahordozó ára. Az olajtermelők nem láttak más lehetőséget az olajár emelésére, mint a termelés csökkentését.

Az áprilisi megállapodás értelmében az önkéntes termeléskorlátozást januártól napi 2 millió hordóval mérsékelték volna. Az OPEC+ illetékesei azonban most úgy látják, hogy még igen bizonytalan a globális gazdaság helyzete és kilátása, ezért csak szerényebben csökkentik a termelést.

A csütörtöki közlemény szerint az OPEC+ tagjai arról is megállapodtak, hogy januártól havonta egyeztetnek miniszteri szinten a termelésről.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑