Az örmény ellenzék egy korábbi kormányfőt jelöl a miniszterelnöki posztra

A Nikol Pasinján örmény miniszterelnök lemondását követelő 17 ellenzéki párt úgy döntött, hogy közös miniszterelnök-jelöltet indít Vazgen Manukján korábbi kormányfő személyében – közölte csütörtökön egy sajtótájékoztatón Artur Vanecján, a Haza nevű ellenzéki párt vezetője.

Vanecján – aki korábban a nemzetbiztonsági hivatal igazgatója volt – elmondta, hogy Pasinján (esetleges) távozását követően átmeneti kormányt akarnak létrehozni Manukján vezetésével.

A Haza párt vezetője szerint az örmény fővárosban, Jerevánban szombaton tüntetést tartanak, amelyen Manukján állítólag ismerteti programját.

Maga Pasinján többször is kijelentette, hogy nem fog lemondani a miniszterelnöki tisztségről.

Örményországban komoly belpolitikai válságot okozott az, hogy Pasinján, Ilham Aliyev azeri és Vlagyimir Putyin orosz elnök november első felében megállapodott a szeptember 27-én kiújult hegyi-karabahi harcok lezárásáról. A tűzszüneti egyezményt Azerbajdzsán – amely több, évtizedekkel korábbi harcokban örmény ellenőrzés alá került területet visszafoglalt – győzelemként ünnepli.

Az azóta rendszeresen tüntető örmény ellenzék a tűzszüneti egyezmény aláírása miatt árulónak bélyegezte Pasinjánt, és a lemondását követeli. Ő erre nem hajlandó, de bejelentette, hogy átalakítja kormányát.

Armen Szarkiszján örmény elnök előrehozott parlamenti választások megtartására szólított fel, a voksolásig a hatalmat egy nemzeti egységkormány gyakorolná javaslata szerint.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑