Cadmus fordítás Cadmus
  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Török választások

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Tajvani konfliktus

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Jemeni polgárháború

  • Terrorhullám a Száhel-övezetben

  • Időjárás

Az örmény ellenzék panasszal fordul az alkotmánybírósághoz választási vereségét követően

2021. 06. 21.

A Robert Kocsarján volt örmény államfőt támogató választási blokk nem ismeri el az előrehozott parlamenti választásokon született eredményt, és azt tervezi, hogy alkotmánybírósághoz fordul – ezt maga az Armenia nevű választási szövetség közölte hétfőn.

“Az Armenia blokk nem ismeri el a választások eredményét. Azt tervezzük, hogy alkotmánybírósághoz fordulunk” – mondta Vage Akopján, a Kocsarján blokkjába tartozó Újjászülető Örményország párt vezetője a Tert.am helyi hírportálnak. Hozzátette, hogy a részleteket a választási szövetség vezetőinek június 22-i sajtótájékoztatóján fogják közzétenni.

Kari Henriksen, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) parlamenti közgyűlése megfigyelő missziójának vezetője sajtókonferenciáján közölte, hogy összességében tiszteletben tartották az örmény választópolgárok alapvető szabadságjogait. Megállapította, hogy a voksoláson valódi versengés folyt.

A vasárnapi voksoláson Nikol Pasinján ügyvezető örmény miniszterelnök pártja a voksok 53,92 százalékával elsöprő győzelmet aratott. A Robert Kocsarján volt államfő vezette szövetség, az Armenia a második helyen végzett a szavazatok 21,04 százalékával.

A RIA Novosztyi hírügynökség szerint azonban Kocsarján pártjában gyanakodva fogadták az eredményeket, mivel jócskán rácáfolnak az elmúlt nyolc hónap társadalmi megnyilvánulásaira, és nagyon eltérnek az utóbbi napokban készített közvélemény-kutatásoktól, amelyek nagyjából azonos eredményt mértek a két legnagyobb tömörülésnek.

A voksolást azért kellett kiírni, mert súlyos belpolitikai válsághoz vezetett a Kaukázuson túli köztársaságban, hogy a szomszédos Azerbajdzsán tavaly ősszel nagy területeket foglalt el a vitatott hovatartozású, addig nagyrészt örmény ellenőrzés alatt álló, többségében örmények lakta Hegyi-Karabahban és környékén.

A hat héten át tartó harcokban 6500-an haltak meg, s Örményországban tömegtüntetéseken követelték a kormány lemondását, azzal vádolva a kormányt, hogy “elárulta az örmény nemzeti ügyet”. Nikol Pasinján végül, a feszültséget enyhítendő, lemondott, és új választásokat írtak ki.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑