Cadmus fordítás Cadmus

Az örmény erők befejezik a Kelbadzsari járás kiürítését

Távoznak az utolsó örmény alegységek Hegyi-Karabah Kelbadzsari járásából, amely a tűzszüneti megállapodás értelmében november 25-én Azerbajdzsán ellenőrzése alá kerül – közölte a TASZSZ-szal az egyik gépesített lövészdandár parancsnoka kedden.

Amint elmondta, az örmény katonák a kivonulás előtt lerombolják épületeiket.

“Itt (a Kelbadzsari járásban) tartottuk magunkat az egész háború alatt, és semmit sem adtunk át nekik. Most pedig már csak 12 kilométerre vagyunk az azerbajdzsániaktól.

Lebontjuk előretolt állásainkat a hegyekben, és utána felrobbantjuk a maradék katonai épületeket, hogy ne kerüljenek az azerbajdzsániak kezére.

A robbantás végeztével távozunk Örményországba. Mostanra már a mi alegységünk maradt az egyik utolsó” – mondta az ezredes mielőtt beosztottjai megkezdik az épületek felrobbantását, majd elfoglalják helyüket a teherautókon.

A dandárparancsnok szerint az azeri erők helyi idő szerint szerdán hajnali 6-kor lépnek be a területre.

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök, Ilham Aliyev azeri elnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő november 9-én állapodott meg a szeptember 27-én kiújult hegyi-karabahi harcok lezárásáról.

Mint arról Putyin beszámolt, a tűzszüneti megállapodás értelmében a felek egyelőre az általuk elfoglalt állásokban maradnak, a térségbe pedig orosz békefenntartókat vezényelnek.

Aliyev elmondta, hogy a megállapodás értelmében az Agdami járást november 20-ig, a Kelbadzsarit november 15-ig, a Lacsinit pedig december 1-jéig kell visszaszolgáltatni Azerbajdzsánnak. Később Baku beleegyezett, hogy a Kelbadzsari járást november 25-én adják vissza az örmények.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑