Cadmus fordítás Cadmus

Az örmény fővárosban kormányellenes aktivistákat vettek őrizetbe

2021. 05. 21.

Az örmény rendőrség csütörtökön őrizetbe vett kormányellenes aktivistákat, akik a fővárosban, Jerevánban az ellen tiltakoznak, hogy Nikol Pasinján ügyvivő miniszterelnök háromoldalú megállapodást írjon alá Oroszországgal és Azerbajdzsánnal a hegyi-karabahi harcok után az örmény-azeri határt kijelölő bizottság megalakításáról.

A tüntetést helyi hírportálok is közvetítették.

A rendőrség kordont állított fel a Jereván szívében található Bagramján marsall sugárúton, a parlament épületének közelében.

Körülbelül 300 aktivista gyűlt össze, közülük mintegy 10-et vett őrizetbe a rendőrség.

A tüntetés szervezői a nap folyamán követelték, hogy hozzák nyilvánosságra a helyi médiumokban hírül adott dokumentum összes pontját. Pasinján később a parlament rendkívüli ülésén megerősítette a háromoldalú megállapodás hitelességét.

A megjelentetett szövegtervezet szerint Örményország és Azerbajdzsán május 31-ig nemzeti delegációt hoz létre a határkijelöléssel foglalkozó bizottság munkájának keretében, Oroszország pedig szintén létrehoz egy küldöttséget, hogy tanácsadói segítségnyújtásban részesítse őket.

A dokumentum előírja, hogy a bizottság június 30-ig megtartja első ülését, amelynek eredményei alapján meghatározzák a fő irányvonalakat és a munkarendet, illetve megállapítják a szakértői csoportok összetételét. A szövegben hangsúlyozzák, hogy minden ügyet “kizárólag politikai és diplomáciai úton” rendeznek.
Oroszország egyelőre nem reagált.

Az örmény védelmi minisztérium a múlt héten arról számolt be, hogy az azerbajdzsáni fegyveres erők megpróbáltak határkiigazítást végrehajtani Szjunik tartomány egyik határ menti térségében. Pasinján szerint az azeri fegyveres erők 3,5 kilométeres mélységben lépték át az örmény államhatárt.

A védelmi tárca szerint az örmény alegységek válaszlépésére az azeri hadsereg leállította ezeket a határkiigazítási munkálatokat. Baku visszautasította a vádakat, és azt állította, hogy erői csupán az ország saját határait erősítették meg.

A felek azóta több alkalommal is tárgyaltak az ügy rendezése érdekében, legutóbb vasárnap, Oroszország közvetítésével.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑