Cadmus fordítás Cadmus

Az örmény kormány tízezer dollárt fizet az elesettek családjainak

Tízezer dollárnak megfelelő összegű szociális segélyben részesíti a hegyi-karabahi harcokban elesettek családjait az örmény kormány.

A kabinet csütörtöki ülésén hozott erről döntést, a tanácskozást élőben közvetítették a helyi televíziók.
A kormánydöntés értelmében a hadirokkantak is kapnak szociális segélyt, rokkantsági szinttől függően legfeljebb hatezer dollárnak megfelelő összeget.

A döntés nemcsak az örmény állampolgárokra, hanem a nemzetözileg el nem ismert Hegyi-Karabahi Köztársaság állampolgáraira is vonatkozik.

Az örmény egészségügyi minisztérium összesítése szerint a 44 napig tartó harcokban 2718 katona halt meg, de a számok nem véglegesek, egyre több elesettre derül fény. Javában zajlik a sebesültek számának összesítése, ezért adatokat egyelőre nem közölt a tárca.

Az Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek nyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah hovatartozása miatti háborús konfliktus 1988-ban, még a Szovjetunió fennállásakor robbant ki, és azóta újra és újra fegyveres összetűzésekhez vezetett az örmények és az azerik között. A térségben idén szeptember 27-én újultak ki ismét a harcok.

Azerbajdzsán elhatározta, hogy fegyverrel foglalja vissza az enklávét, és sikerült jelentős területeket ellenőrzése alá vonnia. A harcok a november 9-én Moszkvában aláírt tűzszüneti megállapodással értek véget.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑