Az örmény oldalon mintegy 3400-an vesztették életüket a karabahi harcokban

Az örmény oldalon 3439-en vesztették életüket a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban zajlott harcokban, bár ezek még csak előzetes adatok – közölte szerdán Tigran Avinján örmény miniszterelnök-helyettes a parlamentben mondott beszédében.

“Jelenleg 3439 holttest van, ezek közül 766 nak a személyazonosságát még nem sikerült megállapítani. Vannak olyanok is, akik nyomtalanul eltűntek. Nem szeretnék végleges számokat közölni, ugyanakkor a halottak száma nem fogja meghaladni a négyezret” – fogalmazott Avinján.

Az eltűntek után azokban a térségekben kutatnak, ahol a harctevékenységek folytak, illetve a velük határos Dzsebrail, Zangilan és Fuzuli kerületekben. A műveletben a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) mellett orosz békefenntartók is részt vesznek.

A konfliktus kezelése miatt nagy belpolitikai nyomás alá került Nikol Pasinján örmény miniszterelnök felszólalásában Moszkva és Jereván kapcsolatainak elmélyítését szorgalmazta.

“Persze az Oroszországgal biztonsági téren folytatott együttműködésünk a lehető legintenzívebb és legmagasabb szinten van. Ugyanakkor napirendünkön szerepel ennek a katonai-politikai szövetségnek az elmélyítése” – hangsúlyozta Pasinján.

Az Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek nyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah hovatartozása miatti háborús konfliktus 1988-ban, még a Szovjetunió fennállásakor robbant ki, és azóta újra és újra fegyveres összetűzésekhez vezetett az örmények és az azerik között. Azerbajdzsán idén szeptemberben indított támadást Hegyi-Karabah visszafoglalására, és jelentős területeket sikerült újra ellenőrzése alá vonnia.

A harcok lezárásáról az örmény kormányfő, Vlagyimir Putyin orosz államfő és Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök novemberben állapodott meg. Az orosz békefenntartók megérkezése után stabilizálódott a helyzet az örmények lakta enklávéban. A békefenntartók segítségével több tízezer menekült tért vissza hegyi-karabahi otthonába, már amelyik épen maradt a harcok alatt.

A bakui védelmi minisztérium decemberi tájékoztatása szerint 2783 azeri katona halt meg a 44 napig tartó hegyi-karabahi harcokban.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑