Cadmus fordítás Cadmus

Az orosz elnök Jerevánban részt vesz a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) tanácskozásán

2022. 11. 23.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán az örmény fővárosba, Jerevánba érkezett, hogy részt vegyen a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) csúcstalálkozóján.

Az ülésén a résztvevők a szervezeten belüli együttműködés kulcsfontosságú területeire, valamint az aktuális nemzetközi és regionális problémákra összpontosítanak. Az ODKB-nak Oroszország és Örményország mellett tagja Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán, Azerbajdzsán azonban nem.

A tervek szerint Putyin találkozik Nikol Pasinján örmény miniszterelnökkel. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő megjegyezte, hogy az államfőnek “lehetősége lesz beszélni” Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfővel is.
Két hete, a RIA Novosztyi orosz hírügynökség arról számolt be, hogy Putyin jereváni látogatásának napirendjén az örmény-azeri összecsapások is szerepelni fognak.

Az Azerbajdzsán és Örményország közötti, már két háborút is kirobbantó fegyveres összetűzések Hegyi-Karabahban már évtizedek óta zajlanak. Az örmény többségű terület Azerbajdzsán nemzetközileg elismert része, de 2020-ig nagyrészt örmény ellenőrzés alatt állt.

Putyin utoljára október közepén járt külföldön, amikor a szovjet utódállamok többségét tömörítő Független Államok Közösségének (FÁK) államfői a kazahsztáni Asztanában tartottak csúcstalálkozót.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑