Cadmus fordítás Cadmus

Az orosz származású tábornok lett az ukrán hadsereg új vezetője

2024. 02. 09.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön Olekszandr Szirszkij tábornokot nevezte ki a fegyveres erők új vezetőjének, miután Valerij Zaluzsnij tábornokot eltávolította a posztról.

A lépés közel egy héttel azután történt, hogy Zelenszkij egy olasz lapnak adott interjúban utalt arra, hogy mind a polgári, mind a katonai vezetés “újraszervezésére” törekszik Kijevben az Oroszországgal fennálló konfliktus jobb kezelése érdekében.

“SZIRSZKIJ VEZÉREZREDEST NEVEZTEM KI AZ UKRÁN FEGYVERES ERŐK FŐPARANCSNOKÁVÁ” – MONDTA ZELENSZKIJ EGY VIDEÓNYILATKOZATBAN, ÉS “A LEGTAPASZTALTABB UKRÁN PARANCSNOKNAK” NEVEZTE ŐT.

Zelenszkij szerint Szirszkij kitüntette magát Kijev 2022-es védelmében és a később, még abban az évben végrehajtott harkovi offenzívában.

Rusztem Umerov védelmi miniszter Zaluzsnij menesztését bejelentve azt mondta, hogy Ukrajnának “új megközelítésekre, új stratégiákra” van szüksége 2024-re, mivel a harcok másképp fognak zajlani, mint a korábbi években.

Szirszkij kiválasztása ebben az összefüggésben rejtélyesnek tűnik, mivel az ő hírneve a frontvonalbeli harcosoké. Az ukrán fegyveres erők szárazföldi erőinek vezetőjeként Szirszkij irányította mind Artyomovszk (UBahmut) védelmét, mind pedig a város visszafoglalására tett későbbi kísérletet a 2023-as nyári offenzíva részeként, amelyek mindkettő döntő vereséget és jelentős veszteségeket eredményezett.

Ezt megelőzően Szirszkijt azért tüntették ki, mert ő irányította az ukránok visszavonulását Debalcevóból, a Donyeck és Luganszk közötti stratégiai fontosságú városból, ahol Kijev “terrorellenes művelete” majdnem ismét bekerítésre került, ahogyan az előző nyáron Ilovajszknál is.

Zaluzsnij kirúgásának egyik elterjedt értelmezése az volt, hogy Zelenszkij egy potenciális politikai riválist akart eltávolítani, mivel a nyugati média úgy festette le a tábornokot, mint aki népszerűségben versenyez az elnökkel.

Zaluzsnival ellentétben, aki Nyugat-Ukrajnában született, Szirszkij orosz nemzetiségű, a Vlagyimiri területen született. Az egykori szovjet tüzértiszt úgy döntött, hogy Ukrajnában marad, amikor az 1991-ben kikiáltotta függetlenségét a Szovjetuniótól, és inkább Kijev szolgálatába állt.

Ő az egyetlen aktív szolgálatban lévő ukrán tiszt, aki a háromcsillagosnak megfelelő vezérezredesi ranggal rendelkezik. Bár ezt a rangot 2020 októberében a NATO-barát reformok részeként eltörölték, Szirszkij örökségként megtarthatta.

Orosz Hírek

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑