Cadmus fordítás Cadmus

Az orosz Uralchem vállalat ingyen szállít ezer tonna műtrágyát Afrikába

2022. 09. 20.

A műtrágyagyártó orosz Uralchem úgy döntött, hogy ingyenesen szállítja termékeit Afrikába – jelentette be hétfőn Dmitrij Konjajev, a vállalat vezérigazgatója.

“A világ helyzete ma nagyon rossz. Afrika éhezik és sajnos éhezni fog. Mi, mint vállalat,  úgy döntöttünk, hogy ingyen szállítunk műtrágyát Afrikába, csak azért, mert mi is részei vagyunk ennek a globális láncnak, amikor élelmiszert kell termelni” – mondta Konjajev az Innofood fórumon tartott beszédében az oroszországi Szocsiban.

A jelentések szerint az első 25 000 tonnás humanitárius szállítmányt a Togói Köztársaságba küldhetik.

Az Uralchem vezérigazgatója szerint Oroszországban nincsenek élelmiszerbiztonsági problémák, mivel az ország teljes mértékben el van látva műtrágyával, és jelentős mennyiséget tud exportra küldeni.

A hónap elején Vlagyimir Putyin elnök a Sanghaji Együttműködési Szervezet csúcstalálkozóján kijelentette, hogy az ország kész ingyenesen 300 ezer tonna, a nyugati szankciók miatt az EU kikötőiben felhalmozódott orosz műtrágyát átadni a fejlődő országoknak. Putyin üdvözölte ugyan az orosz műtrágyák EU-ba való beengedéséről szóló döntést, de bírálta Brüsszelt, amiért csak azt csak az unió tagállamai vásárolhatják meg.

Július végén Moszkva és Kijev az ENSZ közvetítésével Isztambulban folytatott tárgyalásokon megállapodást írt alá az ukrán gabonaexport Fekete-tengeren keresztüli blokkolásának feloldásáról. A megállapodásnak azt is lehetővé kellett volna tennie, hogy Oroszország műtrágyát és élelmiszerárut szállítson a globális piacokra, ami a Kreml szerint nem történt meg.

Orosz Hírek

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑