Az oroszok már Líbiában vannak

Szembesíteni fogják Moszkvát azzal, hogy orosz zsoldosok harcolnak Líbiában! – jelentette be a nemzetközileg elismert, úgynevezett nemzeti egység kormánya (GNA). Az észak-afrikai országban Moammer Kadhafi 2011-es bukása óta polgárháború dúl. Az állam több részre szakadt: az északnyugati részt – mely mára az ország területének alig egyharmadát, ha kiadja – tripoli központtal a GNA irányítja, amely elsősorban Katar, Törökország és Olaszország támogatását élvezi.

Líbia maradék részét, és az olajkitermelés túlnyomó többségét Halifa Haftár tábornok uralja, aki korábban az Iszlám Államot is kiverte, majd áprilisban Tripoli ellen indított offenzívát. A hadúr mögött az Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia, Egyiptom, Franciaország és Oroszország sorakozik fel; a kérdés csak az, hogy segítségük csupán politikai-e.

A GNA tisztviselői azt állítják, a csata hevében elhagyott mobiltelefonok, személyes tárgyak és lehallgatott kommunikáció alapján az orosz Wagner Csoport hat-nyolcszáz harcosát tudták azonosítani. Ez az a privát orosz zsoldos csapat, melynek katonái számos külföldi konfliktusban, például Ukrajnában, Szíriában vagy Szudánban is komoly szerepet vállaltak.

A tripoli kormány bizonyítékokat egyelőre nem mutatott be, ahogyan azt sem közölték, mikor akarják azokkal Moszkvát is szembesíteni. Hasonló jelentések már korábban is érkeztek. Idén olyan brit hírszerzési információkat hoztak nyilvánosságra, melyek ugyancsak megerősítették a Wagner Csoport jelenlétét Líbiában, sőt az orosz hírszerzésről, a különleges egységekről és fegyverszállítmányokról is beszámoltak.

A teljes cikket ITT tudják elolvasni

Magyar Nemzet – László Dávid

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑