Az osztrák belügyminisztérium élesen bírálta a török külügyi tárcát a kémüggyel kapcsolatban

Az osztrák belügyminisztérium szerdán élesen bírálta a török külügyi tárcát az Ausztriában elfogott kémmel kapcsolatban tett kijelentései miatt.

A Karl Nehammer vezette belügyi tárca közölte, hogy az osztrák kormány minden Ausztriában élő ember alapvető szabadságjogát védelmezi, tekintet nélkül származására vagy felekezeti hovatartozására. “Aki azonosul demokratikus értékeinkkel, az a társadalom részét képezi, és az osztrák hatóságok védelmét élvezi” – olvasható a minisztérium állásfoglalásában.

Hami Aksoy török külügyi szóvivő korábban megalapozatlan vádaskodásokról beszélt a kémüggyel összefüggésben, és úgy vélekedett, hogy Bécs “nem képes elrugaszkodni populista retorikájától és törökellenes megszállottságától”.

“Nyomatékosan felszólítjuk az osztrák kormányt, hogy hagyjon fel Törökországgal kapcsolatos mesterséges napirendjével, sekélyes és belpolitikai számításával, és állami komolysággal, józan ésszel, illetve az őszinte együttműködés szellemében járjon el” – hangoztatta Aksoy.

Karl Nehammer osztrák belügyminiszter kedden jelentette be, hogy Ausztriában elfogtak egy, a török hírszerzés szolgálatában álló kémet, aki beismerte bűnösségét. A gyanúsított feltehetően Ausztriában élő török állampolgárokról, illetve török származású emberekről gyűjtött információkat megbízóinak.

“A török kémtevékenységnek és befolyásának a szabadságjogokra semmi keresnivalója Ausztriában” – jelentette ki Nehammer.

Kedden a bécsi török nagykövetség egyik magas rangú diplomatáját bekérették az osztrák külügyminisztériumba. A tájékoztatás szerint az osztrák vezetés hangot adott aggodalmának és neheztelésének az Ausztria területén folytatott török hírszerzési tevékenység miatt.

Thomas Rammerstorfer szélsőségekkel foglalkozó osztrák szakértő szerint a hatóságok több tucat személy ellen nyomoznak Törökország számára végzett kémtevékenység gyanúja miatt.

Ozan Ceyhun, Törökország bécsi nagykövete a Puls 4 televíziónak adott szerdai nyilatkozatában tagadta, hogy országa saját állampolgárait alkalmazza kémkedésre külföldön. Mint mondta, Törökországnak nincs szüksége “a PKK (törökországi ellenzéki Kurdisztáni Munkáspárt) egykori szimpatizánsaira vagy más személyekre, hogy megszerezzen bizonyos információkat”.

Hangsúlyozta: Ankarának egyáltalán nem áll érdekében, és oka sincsen arra, hogy Ausztriában kémkedjen, vagy megossza az osztrák társadalmat, “mint azt egyesek állítják”.

Ugyanakkor nehezményezte, hogy az osztrák hatóságok nem vették fel a kapcsolatot az illetékes török szervekkel az ügyben. Kifogásolta azt is, hogy az osztrák biztonsági szervek “egyszerűen elhisznek mindent, ami egyesek állítanak”.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑