Az osztrák hadseregben kapott kiképzést a bécsi dzsihadista

Az osztrák hadseregben kapott kiképzést, és ott tanulta meg a fegyverhasználatot is az az osztrák dzsihadista, akit nemrég fogtak el Szíriában. A sajtó a korábbiaknál is súlyosabb mulasztásokat tárt fel az üggyel kapcsolatban. Az alkancellár vizsgálatot sürget a hatóságok felelősségének megállapítására – hangzott el az M1 Híradójában.

Az Abdul Kadír nevű férfi egy héttel ezelőtt készült felvételen mondta el, hogy Bécsből érkezett, és szeretne oda visszatérni, hogy emberséges igazságszolgáltatás elé álljon. Az osztrák belügyminisztérium rövid idő alatt azonosította is. A most 27 éves férfi valódi neve Azad Göktas, aki török családban született és nőtt fel Ausztriában, majd szélsőséges iszlamista tanok hatására érkezett Szíriába.

Azad Göktasról egymás után derülnek ki a részletek. Az osztrák sajtó ugyanis kiderítette, hogy a férfi nem volt ismeretlen a hatóságok előtt – amelyek még az eddig ismertnél is súlyosabb mulasztásokat követhettek el a férfi ügyében.

Göktas a múlt hétvégén került az Iszlám Állam ellen harcoló erők kezére. Miután nyilvánosságra került a 27 éves férfiról készült videó, kiderült róla, hogy már dzsihadista harcosként, 2014-ben hazatért, hogy lőtt sebét egy osztrák kórházban kezeljék. A férfi egy évre visszamenőleg a munkanélküli segélyét is felvette. Gyógyulása után pedig a hatóságok nem akadályozták meg, hogy visszatérjen a szíriai harctérre.

Újabb részletek kerültek elő

A Kronen Zeitung című napilap most újabb részleteket tárt fel Göktas ügyében. A férfi 2010-ben, sorkatonaként alapkiképzést kapott az osztrák hadseregben, itt tanulta meg a lőfegyver-használat alapjait is. Ezek után ment el Szíriába harcolni a dzsihadisták oldalán.

Az osztrák hadsereg 2015-ben, azután, hogy Ausztriában már meggyógyították lőtt sebét, Göktast veszélyes besorolásúvá minősítette, amivel lényegében megtiltotta, hogy a jövőben katonai gyakorlatokra rendeljék. Erről viszont elmulasztották figyelmeztetni a belügyi hatóságokat, így a dzsihadista ellen csak a következő évben adtak ki nemzetközi körözést.

Átfogó vizsgálatot sürget az osztrák alkancellár

Az osztrák alkancellár most átfogó vizsgálatot sürget annak kiderítésére, hogyan hagyhatták a hatóságok, hogy a dzsihadista hazatérjen, háborítatlanul éljen Ausztriában, majd zavartalanul vissza is utazzon a szíriai harctérre. Heinz-Christian Strache kijelentette, az Iszlám Állam harcosainak nincs keresnivalójuk Ausztriában. Ezért a kormány semmilyen lépést nem tervez a külföldi fogságban lévő iszlamisták érdekében.

Pedig a dzsihadista terrorszervezet bukásával egyre több, nyugati születésű fegyveres kerül a kurd vezetésű szíriai erők fogságába. A legtöbben abban bíznak, hogy visszatérhetnek eredeti hazájukba – részben persze azért is, mert ott enyhébb büntetésre számíthatnak.

Egy marokkói származású fiatalember Olaszországban nőtt fel, és szeretne oda visszamenni. A mindössze 22 éves dzsihadista két hónapja adta meg magát. Elmondása szerint akkor ábrándult ki az Iszlám Államból, amikor látta, hogy annak vezetői elmenekülnek.

A fiatal harcos arról is beszámolt, hogy az utóbbi időben a szervezet parancsnokai már alig foglalkoztak a szíriai harcokkal. Erőforrásaikat arra használták, hogy minél több emberüket kicsempésszék az ostromlott területről a menekülő civilek közé rejtve. A kijutott harcosok kiváló alanyok az alvó terroristasejtekhez, amelyek tagjai feltűnés nélkül élik mindennapjaikat, ám parancsra bármikor akcióba léphetnek.

M1, Hirado.hu

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑