Cadmus fordítás Cadmus

Az ugandai ellenzéki elnökjelölt szerint katonák hatoltak be az otthonába

2021. 01. 16.

Bobi Wine ugandai ellenzéki elnökjelölt péntek este egy üzenetben közölte, hogy katonák hatoltak be az otthonába, és “komoly bajban vannak” az ott lakók. Egy hírügynökségi jelentés szerint az is mondta, hogy a hadsereg “ostrom alá vette”.

A kelet-afrikai országban csütörtökön volt az elnök- és parlamenti választás, de eddig csak részeredményeket közöltek. A választási bizottság előzetes bejelentése szerint Yoweri Museveni hivatalban lévő államfő győzött. Péntek este a szavazatok 37,3 százalékának összeszámlálása után Museveni 62, Wine pedig 30,6 százalékon állt a bizottság szerint

Wine előzőleg azt nyilatkozta, hogy a választásokat elcsalták, és jogi úton fogják megkérdőjelezni az eredményt. Kilátásba helyezett békés tiltakozásokat is. Magára úgy utalt, mint “megválasztott elnökre”.

A népszerű ellenzéki politikust a választási kampány alatt többször is letartóztatták, és a visszaélések miatt kérelemmel fordult a Nemzetközi Büntetőbírósághoz (ICC). Azt is hangoztatta, hogy veszélyben érzi az életét.

A hadsereg szóvivője kijelentette: nem igaz, hogy a katonák körbezárták Wine otthonát. A rendőrség azt állította, hogy három ismeretlen ember megpróbált behatolni a lakhelyre. Egyet letartóztattak, kettő elmenekült – mondta egy szóvivő.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑