Cadmus fordítás Cadmus
 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Szíriai konfliktus

 • Terrorhullám a Száhel-övezetben

 • Izraeli légicsapások Szíriában

 • Nigeri válság

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Amerikai megszállás

 • Tajvani konfliktus

 • Időjárás

Az ugandai katonaság razziázott az egyik ellenzéki elnökjelölt otthonában

2021. 01. 12.

Bobi Wine ugandai ellenzéki elnökjelölt a Twitteren azt írta, hogy katonák razziáztak otthonában kedden, és őrizetbe vették biztonsági őreit. Emellett választási csalásra figyelmeztetett két nappal a parlamenti és elnökválasztás előtt.

A popsztárból lett politikus elmondta: nem indokolták meg a biztonsági őrök letartóztatását.
Az akció idején Wine élő rádióinterjút adott a kenyai Hot 96 FM-nek, amelyet meg is kellett szakítania. Wine egy másik Twitter-üzenetben azt állította, hogy előző nap egyik bizalmasának otthonában is razziáztak, és ismeretlen helyre szállították a férfit.

A katonaság és a rendőrség egyelőre nem kommentálta a bejelentést. Ugandában csütörtökön parlamenti és elnökválasztást tartanak. Wine a legnépszerűbb a Yoweri Museveni jelenlegi államfő ellen ringbe szálló tíz elnökjelölt között.

“Museveni a választási csalásokról ismert, tehát legyetek óvatosak, és vigyázzatok szavazataitokra” – mondta Wine más ellenzéki vezetőkkel közös kampalai sajtótájékoztatóján.

Wine azt javasolta híveinek, hogy voksolás után maradjanak hátra, és őrizzék szavazataikat, valamint telefonjaikkal dokumentálják a voksolás folyamatát. Az ellenzéki elnökjelölt úgy tudja, hogy Museveni az internet lekapcsolását tervezi, “hogy csalhasson”. A politikus figyelmeztetett, hogy egy tisztességtelen választás erőszakba torkollhat.
“Az ugandai emberek nem fogják elfogadni a jogtalanságokat” – húzta alá.

Kizza Besigye, aki többször indult már Museveni ellen, azt mondta: példátlan volt a terror az elmúlt hónapokban. Az ellenzéki vezető szerint minden egyes választás alkalmával fokozódik az erőszak, és egyre rosszabb a helyzet.

Ugandában több ellenzéki tüntetést tartottak a kampányidőszakban, és csak novemberben legalább 54 tiltakozó vesztette életét a biztonsági erőkkel zajló összecsapásokban. Wine az esetek kivizsgálását kezdeményezte a Nemzetközi Büntetőbíróságnál.

A hatóságok azzal indokolták a szigorú fellépést, hogy a megmozdulások résztvevői megszegik a koronavírus-járvány miatt életbe léptetett óvintézkedéseket. Wine-t is többször őrizetbe vették.

A 38 éves popsztár-politikus nagy népszerűségnek örvend az ugandai fiatalok körében, akik elégedetlenek a mindent átszövő korrupcióval, valamint a kormány tevékenységével, és változásokat követelnek.

A jelenlegi elnök, Yoweri Museveni 1986 óta vezeti Ugandát, és immár ötödik mandátumát tölti. Kora miatt nem is indulhatott volna a 2021-es választáson, de a parlament 2017-ben – az ellenzék heves tiltakozása ellenére – egy alkotmánymódosítással eltörölte az államfőre vonatkozó 75 éves felső korhatárt. Így akár 2030-ig is hatalmon maradhat.

Uganda 1962-ben vált függetlenné az Egyesült Királyságtól, és azóta egyszer sem volt példa békés hatalomátadásra.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑