Cadmus fordítás Cadmus

Az új Burkina Fasó-i junta vezetője elfogadta a megbuktatott elnök feltételekhez kötött lemondását

2022. 10. 02.

Ibrahim Traoré az új Burkina Fasó-i junta vezetője elfogadta Paul-Henri Damiba megbuktatott elnök feltételekhez kötött lemondását, hogy elkerüljék ezzel a további vérontást szeptember 30-i puccs nyomán – közölték vasárnap az ország vallási és közösségi vezetői.

Közvetítők útján “Damiba saját maga ajánlotta fel lemondását, hogy elejét vegye a súlyos következményekkel járó konfrontációknak” – mondták. A sajtótájékoztatón bejelentett egyezség értelmében Traoré belegyezett Damiba hét követelésébe ideértve a volt elnök és az őt támogató katonák biztonságának szavatolását, valamint a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECOWAS) tett ígéretei tiszteletben tartását, miszerint az ország 2024 júliusáig visszatér a polgári kormányzáshoz.

Damiba, aki egyébként szintén puccsal került hatalomra, családtagjai szerint vasárnap elhagyta Burkina Fasót.
A hatalmat megragadó katonák péntek este elfoglalták az állami televízió épületét is, élő adásban pedig közölték, hogy az ország eddigi elnöke, Damiba alezredest megbuktatták és átvették tőle a hatalmat.

A bejelentés szerint a puccsot vezető Traoré lett az ország új katonai vezetője, aki felfüggesztette az alkotmányt és az eddigi, átmeneti vezetésről szóló alapokmányt. A parancsnok emellett feloszlatta a kormányt és a parlamentet, valamint este kilenc órától hajnali ötig kijárási tilalmat rendelt el.

A Reuters felidézte, hogy megosztottság keletkezett a hadsereg soraiban, sokan orosz katonai segítséget remélnek annak hátterében, hogy az egykori gyarmatosító hatalom, Franciaország befolyása gyengül a társégben. Legalább három videófelvétel is megjelent az interneten páncélozott szállítójárművek tetejéről orosz zászlókat lengető katonákkal, miközben a nép azt skandálta, hogy “Oroszország! Oroszország!”. A Reuters ugyanakkor nem tudta független forrásból ellenőrizni a felvételek hitelességét.

A Traoré vezette junta felszólította az embereket, hogy hagyjanak fel a francia nagykövetség elleni támadásokkal, miután egy tiszt azt híresztelte, hogy Damiba egy francia katonai támaszponton rejtőzött el és ellencsapást tervez onnan. A párizsi külügyminisztérium és Damiba is tagadta ezt, a volt elnök szerint a közvélemény tudatos manipulációjáról volt szó.
Traoré egyben közölte, hogy az elkövetkezendő hetekben átmeneti katonai, vagy polgári kormányzatot fognak létrehozni, s ennek felállításáig fogja ellátni az elnöki teendőket.

A fővárosban, Ouagadougouban vasárnap nagyrész nyugalom uralkodott, miután az előző nap szórványos lövöldözések voltak a szembenálló katonai csoportok között.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑