Cadmus fordítás Cadmus

Az új iráni elnök letette a hivatali esküt a parlament előtt

Letette a hivatali esküt az iráni parlament előtt csütörtökön Ebráhim Raiszi új ultrakonzervatív elnök, aki beiktatásán kijelentette: fel kell oldani a Teheránnal szembeni amerikai szankciókat, és támogatja az erre irányuló kezdeményezéseket.

“Támogatunk minden diplomáciai tervet a cél elérése érdekében” – hangsúlyozta Raiszi beiktatási beszédében, amelyben kiállt amellett, hogy az iráni nukleáris program “békés” célokat szolgál.

Az új elnök utalt Irán katonai képességeire és térségbeli befolyására is, amelyeket szerinte az Egyesült Államok és Európa korlátozni akar, de ezt Teherán visszautasítja.

“Térségbeli hatalmunk biztonságot teremt” – jelentette ki Raiszi, aki szerint ezek a képességek “békét és biztonságot hoznak más országokba is”.

Az elnök szerint a közel-keleti válságot “valódi térségbeli párbeszéd” által kell rendezni, “külföldi beavatkozások nélkül”, amelyek megítélése szerint “semmilyen problémát nem oldanak meg”. “Kezet nyújtok a térségbeli országoknak” – közölte Raiszi, hangsúlyozva, hogy kormánya számára “elsődleges fontosságú” lesz a kapcsolatok megerősítése a szomszédos országokkal.

Raiszi beiktatására két nappal azután került sor, hogy Ali Hamenei legfelsőbb iráni vezető hivatalosan is bejelentette az egykori teheráni főügyész győzelmét az elnökválasztáson, és támogatásáról biztosította őt. A hivatalos adatok szerint Raiszi a voksok 62 százalékát szerezte meg a júniusi elnökválasztáson.

Irán nyolcadik elnökének beiktatásán a legfőbb iráni politikai, jogalkotói és igazságügyi hatóságok vettek részt, továbbá több mint 70 ország képviselői.

Az iráni nukleáris programról szóló, 2015-ös hathatalmi megállapodás visszaállítását célzó bécsi tárgyalások utolsó fordulója június 20-án, a június 18-i iráni elnökválasztás után ért véget, és egyelőre nincs kitűzve a folytatás időpontja.

Washington közölte, hogy kész visszatérni Bécsbe, hogy folytatódhassanak a megbeszélések, és szeretné, ha Irán is visszatérne a tárgyalóasztalhoz. Irán alapvetően azt kifogásolja, hogy az Egyesült Államok szerinte más kérdéseket, Irán rakétaprogramjának és regionális befolyásának korlátozását is bele akarja venni az egyezménybe.

Irán az egyezmény értelmében ígéretet tett arra, hogy korlátozza az atomprogramját az ellene elrendelt nemzetközi szankciók fokozatos csökkentése, illetve feloldása fejében. Az atomalkut 2018-ban az akkori amerikai elnök, Donald Trump egyoldalúan felmondta, azzal vádolva Iránt, hogy nem tartotta magát a megállapodásban foglalt kötelezettségeihez. Trump egyúttal visszaállította a megállapodás értelmében eltörölt szankciókat Iránnal szemben.

MTI

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑