Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Az új német kormány első lépése hogy elítéli Izraelt

2018. 02. 09.

A német politikában óriási áttörést jelent, hogy négy hónapnyi bizonytalanság után sikerült megállapodni a koalíció feltételeiről. Az új kormánynak azonban nem mindenki örül majd felhőtlenül. Az erős szociáldemokrata befolyás érezhető lesz majd a német külpolitikán is – írja az atv.hu.

Ennek első áldozata a szerződés szövege alapján Izrael, melynek hírforrásai arról írnak, a CDU/CSU és az SPD koalíciós szerződésének tervezete most először nyíltan kritizálja a közel-keleti országot. A korábbi megállapodások szövegében eddig csak a kétállami megoldás támogatásáról rendelkeztek. A szerdán elfogadott szöveg azonban már tovább megy, és nyíltan állást is foglal.

Izrael jelenlegi telepes politikája ellentmond a vonatkozó nemzetközi jognak, ezt mi nem támogatjuk, mert gátolja a kétállami megoldást”

– szól a szöveg. A szerződés Jeruzsálem státuszáról is nyilatkozik. Nyíltan elítéli a város elismerését Izrael fővárosaként, amíg a felek el nem jutnak a béketárgyalások végső stádiumába. A német külpolitikában korábban nem látott lépés az is, hogy a szöveg szerint elkötelezik magukat az ENSZ palesztinokat segítő kétes hírű szervezete, az UNRWA támogatása mellett, a palesztin területeken pedig a demokratikus folyamatokat szorgalmazzák.

A német külpolitika új szereplői valószínűleg így próbálnak reagálni az elmúlt hónapok Izraellel kapcsolatos fejleményeire. Az Egyesült Államok elnöke az év végén rendelte el az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe telepítését, ezzel elismerve Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. A palesztinoknak juttatott segélyeket pedig jelentősen csökkentette, miután a lépésre tüntetésekkel reagáltak.

Németország továbbra is dolgozni fog a közel-keleti békén a kétállami megoldás alapján. Jeruzsálem státuszáról csak egyeztetésekkel lehet megállapodni, hogy tartós és elfogadható megállapodás szülessen”

– szól a 2018-as szerződés. A megállapodás szövege egyébként azt is egyértelművé teszi, Berlin elkötelezett Izrael biztonsága mellett és elismeri zsidó államként. Ez a rész majdnem teljesen megegyezik a 2013-as nagykoalíció szerződésének szövegével.

Orientalista.hu – ATV, PestiSrácok

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑