Cadmus fordítás Cadmus

Az új nigeri elnök elleni puccskísérletet hiúsítottak meg a hatóságok

2021. 03. 31.

Mohamed Bazoum új nigeri elnök elleni puccskísérletet hiúsítottak meg szerdán a hatóságok egy tűzharcot követően az elnöki palota közelében a fővárosban, Niameyben – közölte egy biztonsági forrás. Az új nigeri elnököt a héten iktatják be tisztségébe.

Egyelőre nem tudni, hogy kik állnak pontosan a puccskísérlet mögött, s hogy jelenleg merre vannak, de a forrás az EFE spanyol hírügynökségnek elmondta, hogy hajtóvadászat indult a támadók után, akik között vannak katonák és civilek is.

Az elnöki hivatal páncélozott járműveket küldött az ország legnagyobb, Niameyben található légi támaszpontjához, ahol a Száhel-övezetben folytatott terrorellenes harcban részt vevő francia katonák is állomásoznak. A járművek később visszatértek állásaikra, amit annak jeleként értelmeztek, hogy a kormány ura a helyzetnek.

A hatóságok mindeközben leállították a távolsági közlekedést, és fokozták a biztonsági és közúti ellenőrzéseket a fővárosban.

A puccskísérlet helyi idő szerint hajnali három körül kezdődött, heves tűzpárbaj alakult ki az elnöki palota közelében, ami csaknem fél óráig tartott a környékbeliek szerint.

Az ellenzék korábban békés tüntetésre szólította fel az embereket Bazoum győzelme ellen, akit pénteken iktatnak be tisztségébe. A február 21-i elnökválasztást Bazoum nyerte a szavazatok 55,66 százalékával. Ellenfele, Mahamane Ousmane elutasította a voksolás eredményét és önmagát kiáltotta ki a választás nyertesének.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑