Cadmus fordítás Cadmus

Az ukrán háborúról egyeztetett Erdogannal az ENSZ elnöke

2022. 05. 01.

Antonio Guterres felhívta Recep Tayyip Erdogant. A két vezető az ukrajnai háború fejleményeiről tárgyalt, Guterres mindemellett tájékoztatta Erdogant a héten Moszkvában és Kijevben folytatott találkozóiról – olvasható a török kommunikációs igazgatóság közleményében – írta meg a Liner.hu.

Guterres a héten Putyinnal és Zelenszkijjel is tárgyalt, és leginkább a mariupoli helyzet mielőbbi rendezését, valamint az ukrán kikötők blokádjának feloldását kérte, mivel világszerte 400 millió ember élelmezése függ a lezárásoktól.

A telefonbeszélgetés során Erdogan kijelentette, hogy Törökország kész támogatni az ENSZ által vázolt törekvéseket mind az evakuálások, mind pedig a humanitárius segítségek terén – írta meg a CNN.

Erdogan kiemelte, hogy továbbra is arra fogják bátorítani Oroszországot és Ukrajnát is, hogy a józan ész jegyében cselekedjenek, és törekedjenek a béke mielőbbi elérésére. A török vezető korábban mindkét ország elnökével egyeztetett, abban a reményben, hogy egy Isztambuli csúcstalálkozó keretei között lezárhassák a konfliktust.

Törökország fontos szerepet játszhat egy esetleges béke elérésében, hiszen mindkét országgal közös tengeri határai és erős kapcsolatai vannak, ráadásul Oroszország egyik legfontosabb kereskedelmi partnere a közel-keleti régióban.

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑